Gost Dnevnika Nove TV, ekonomski analitičar Luka Brkić, govorio je o posljedicama Brexita.


Zašto se Europska unija žuri i poručuje Velikoj Britaniji da već sutra podnese zahtjev za razdruživanjem?

Vezani članci Luka Brkić, Sjeverni tok 2 Sankcije Rusiji pogodit će i Hrvatsku: "Na interesima se ne rade kompromisi" Putovanje Velika promjena: Za ulazak u Veliku Britaniju više nije dovoljna samo osobna iskaznica, no ima iznimki

Pretpostavljam da zbog toga što ovo prije svega percipira kao veliko polje nesigurnosti i veliko polje rizika. To treba smanjiti i treba jednostavno reći: vi ste odlučili to što ste odlučili i s obzirom na sve ono što Europsku uniju čeka, na polju sigurnosti, ne polju migrantske politike, treba na tome ozbiljno raditi. Prema tome, vi ste rekli da idete van, izvolite to što prije napraviti jer ne želimo dalje sudjelovati praktično u vašim političkim, taktičkim nadmudrivanjima, prije svega unutar konzervativne stranke.

U kojem segmentu života Velike Britanije će se najprije osjetiti negativne posljedice izlaska iz Unije?

Kratkoročno, što se već sada vidjelo, osjetilo na onima koji špekuliraju na burzama, koji imaju vrijednosnice, dionice, obveznice i što već u funtama. Funta je naravno pala kao što se moglo i očekivati, ne samo da se moglo očekivati, to je bilo naprosto zakonomjernost. To je u ovom kratkom roku. U srednjem i dugom roku najveći dio bi pogodilo financijski sektor, seoba iz londonskog citya prema Frankfurtu, recimo, a zatim autoindustrija, kemijska industrija, farmaceutska industrija, strojogradnja, to bi posebno apostrofirao kao segment.

Postoji li racionalni odgovor zašto je Cameron krenuo u ovaj projekt kada je ionako Velika Britanija imala poseban status unutar Europske unije?

Reći ću nekoliko činjenica koje dobrim dijelom govore same za sebe. Preko 50% trgovinskih transakcija Velika Britanija ima s Europskom unijom. Preko 60% investicija dolazi iz Europske unije. Velika Britanija ima poseban status. Ona više povlači iz proračuna nego što u proračun uplaćuje i manje uplaćuje nego što bi trebalo uplaćivati po formulama prema kojima uplaćuju sve ostale zemlje članice. To mislim samo za sebe dovoljno govori. Riječ je o političkom manevru, o taktiziranju unutar Velike Britanije, odnosno unutar konzervativne stranke i stvar je očito otišla toliko daleko da su sada svi iznenađeni, čak i oni koji su glasali ZA izlazak iz Europske unije. Tako da je to prije svega razlog i tu ne možete pronaći ni jedan racionalni argument zašto biste išli iz toga van, pogotovo da ste u poziciji da definirate, da redefinirate politiku Europske unije, odnosno cijelu tu ideju europskog ujedinjavanja. Prema tome, ona je svedena, manje više, na taktičko nadmudrivanje unutar britanske političke scene.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju