Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Porast nezaposlenosti svakako će se odraziti i na dobar novi podatak Državnog zavoda za statistiku o porastu potrošnje u veljači.


Ekonomisti, međutim, upozoravaju - to je samo trenutačno stanje. Idućih mjeseci zbog pada dohotka građana, rasta nezaposlenosti te većih cijena roba i usluga - ponovno možemo očekivati pad potrošnje.

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon plina i struje, moguće je još jedno poskupljenje Slika nije dostupna Svjetski ekonomisti upozoravaju: Kuha se nova financijska kriza i mogla bi udariti osvetoljubivo

>> Krizi s cijenom goriva nema kraja: 'Situacija je krajnje alarmantna'

Trgovački centri, koliko god ih bilo, uvijek puni posjetitelja. Rijetki izlaze bez vrećice. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je nakon rasta trgovine na malo u siječnju od jedno cijelo devet posto, očekivano, i u veljači rasla za jedan cijelo jedan posto.

Za ekonomiste povećana potrošnja nije realno stanje. Uvjetovana je , kažu, bila najavom izmjena poreznog sustava odnosno povećanjem PDV-a. Drugim riječima građani su koristili vrijeme prije povećanja PDV-a, a time i poskupljenja proizvoda te ukidanja olakšica na automobile.

"Upravo najsnažniji nominalni rast prodaje ostvaren u segmentu motornih vozila, ali isto tako i određenih drugih trajnijih dobara, poput primjerice namještaja", ističe Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar. Pad raspoloživog dohotka, smanjena razina zaposlenosti, rast cijena nafte te veći PDV u idućim mjesecima zato ne obećava mnogo. Pa se već procjenjuje da će iduće statistike potrošnje biti negativne.

"I kućanstva nastaviti s opreznijom kupnjom, pogotovo zbog toga što će doći do rasta cijena u onim segmentima koji su nužni za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba poput energenata, prehrane, ali i komunalnih usluga", kaže Šantić. Dobra vijest je da građani sve manje kupuju na dug i kartice. U godinama krize naučili su se raspolagati onim što imaju.