Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon porasta u veljači

Ekonomisti upozoravaju na pad potrošnje nakon vala poskupljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porast nezaposlenosti svakako će se odraziti i na dobar novi podatak Državnog zavoda za statistiku o porastu potrošnje u veljači.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju - to je samo trenutačno stanje. Idućih mjeseci zbog pada dohotka građana, rasta nezaposlenosti te većih cijena roba i usluga - ponovno možemo očekivati pad potrošnje.

Pročitajte i ovo Percipirana inflacija - 3 Percipirana inflacija Reporter Dnevnika Nove TV otišao u kupovinu s računom od prije godinu dana. Pogledajte koliko je platio za iste namirnice Philip Lane Philip Lane Ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV: Glavni europski ekonomist o inflaciji i tome što nas čeka s cijenama hrane

>> Krizi s cijenom goriva nema kraja: 'Situacija je krajnje alarmantna'

Trgovački centri, koliko god ih bilo, uvijek puni posjetitelja. Rijetki izlaze bez vrećice. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je nakon rasta trgovine na malo u siječnju od jedno cijelo devet posto, očekivano, i u veljači rasla za jedan cijelo jedan posto.

Za ekonomiste povećana potrošnja nije realno stanje. Uvjetovana je , kažu, bila najavom izmjena poreznog sustava odnosno povećanjem PDV-a. Drugim riječima građani su koristili vrijeme prije povećanja PDV-a, a time i poskupljenja proizvoda te ukidanja olakšica na automobile.

"Upravo najsnažniji nominalni rast prodaje ostvaren u segmentu motornih vozila, ali isto tako i određenih drugih trajnijih dobara, poput primjerice namještaja", ističe Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar. Pad raspoloživog dohotka, smanjena razina zaposlenosti, rast cijena nafte te veći PDV u idućim mjesecima zato ne obećava mnogo. Pa se već procjenjuje da će iduće statistike potrošnje biti negativne.

"I kućanstva nastaviti s opreznijom kupnjom, pogotovo zbog toga što će doći do rasta cijena u onim segmentima koji su nužni za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba poput energenata, prehrane, ali i komunalnih usluga", kaže Šantić. Dobra vijest je da građani sve manje kupuju na dug i kartice. U godinama krize naučili su se raspolagati onim što imaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene