Obavijesti Pretražite Navigacija
Politički igrokaz

'Dužnici u 'švicarcima' se moraju zabrinuti, jer napad HNB-a na Vladu je dobro smišljen scenarij'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomist Ivan Lovrinović rekao je u nedjelju da ni SDP niti HDZ nemaju pravo rješenje za dužnike u švicarskim francima, a "napad" HNB-a na SDP ocijenio je igrokazom kako bi se ta stranka pred izbore što bolje predstavila kao branitelj dužnika u toj valuti.

"Riječ je o jednom dobro smišljenom scenariju - vi napadajte nas i neka se tome još pridruži neko iz EU da napad bude još žešći. Tako da se onda SDP što bolje može pokazati kao branitelj dužnika u švicarskim francima", kazao je Lovrinović nakon konferencije za novinare MOST-a nezavisnih lista, komentirajući upozorenje HNB-a ministru financija Borisu Lalovcu.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić donosi novi Crobarometar Novi Crobarometar Doznajte jesu li HDZ-ovu rejtingu naškodili afera s plinom i Barbarić: Poznato i tko je najpopularniji političar Sandra Benčić OPORBA IDE NA USTAVNI SUD Benčić: ''HDZ će sada do kraja oslabiti sve mehanizme kontrole, to se nije usudio čak ni Vladimir Šeks''

Lovrinović, koji je i ekonomski savjetnik udruge Franak, ocijenio je to HNB-ovo pismo dosad neviđenim zastrašivanjem javnosti da će doći do kraha deviznog tečaja i da će se istopiti devizne rezerve iako se za to, kako je kazao, ne navodi niti jedan ozbiljan stručni i argumentirani razlog.

Podsjetio je da je HNB u siječnju, kada je došlo do druge snažne revalvacije švicarskog franka, branio banke i način rješavanja problema dužnika u švicarskim francima. "Sada je HNB najotvorenije stao uz banke, a s druge strane ispada da se bore protiv Vlade Zorana Milanovića koji je, kada je za guvernera HNB-a imenovan Boris Vujčić, rekao da su oni frendovi", istaknuo je.

Brkić: HNB se dala uvući u predizborna politička prepucavanja, imamo šizofrenu situaciju

Lovrinović smatra da je za dužnike u švicarskim francima još gora situacija nego što je bila prije, jer su sada izloženi političkom, pravnom i valutnom riziku. "SDP ne nudi nikakvo kvalitetno rješenje, a jučer je i HDZ rekao da u cijelosti podržava pismo HNB-a. Oni su uvijek podržavali politiku HNB-a, pa nam sada i je ovako kako jest", rekao je.

Drži kako se sada vidi da ni HDZ niti SDP, za kojega tvrdi da želi populistički na brzinu riješiti problem dužnika u švicarskim francima, nemaju pravo rješenje, te da im je stalo samo da to iskoriste u predizborne svrhe. "Dužnici se trebaju dobro zabrinuti, jer se trebaju zapitati što će biti nakon parlamentarnih izbora koji su za oko dva mjeseca", rekao je Lovrinović, zapitivaši se što će biti ako banke tuže pa dobiju spor, kada će tada dužnici imati još veće probleme.

Iznio je stav MOST-a nezavisnih lista koji rješenje vidi u ponudi nagodbenog tečaja koji bi bio 5,5 kuna, te usvajanju promjenljive kamatne stope koju bi pored HNB-a moralo odobriti i Ministarstvo financija, pri čemu bi kredit ostao isključivo u kunama. "To je jedino brzo, kvalitetno i krajnje rješenje", kazao je.

Lovrinović smatra i da se konačno trebaju aktivirati mehanizmi koje je tražila Udruga Franak kako bi se pristupilo "opozivu nekih ljudi", dok bi banke građanima trebale vratiti preplaćene iznose jer se točno zna kada su nastupile prva i druga revalvacija švicarskog franka. "To se sve skupa zbroji i oduzme i onda se nastavi plaćati po tome. To je najjednostavniji model i u tom slučaju će dužnici u švicarskim francima biti definitivno razduženi i mogu mirno spavati do kraja. Ovako to neće moći, jer euro neće biti stabilan pošto je Hrvatska do kraja ekonomski destabilizirana", upozorio je.

Upitan može li Europska središnja banka utjecati na Vladino rješenje dužnika u švicarskim francima, odgovorio je kako, pošto je Hrvatska dobrim dijelom "banana država", svatko joj sa strane može docirati i prigovarati. "Što nisu ništa prigovorili Mađarskoj", upitao se. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene