Ekipa Provjerenog opet je otišla u Čakovec (Foto: dnevnik.hr)
Ekipa Provjerenog opet je otišla u Čakovec (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Samo 20-ak dana nakon objave priče o međumurskim Romima koji novac od socijalne pomoći troše u kockarnicama ekipa Provjerenog opet je otišla u Čakovec.


Na dan kada je isplaćena socijalna pomoć čekali su ispred kockarnice, a dočekali su ih prizori identični onima snimljenima prije tri tjedna.

Vezani članci Provjereno otkriva skandalozan slučaj iz riječkog KBC-a - 10 Provjereno otkriva slučaj iz riječkog KBC-a: Priopćili majci da joj nerođeno dijete neće preživjeti i dali joj skandaloznu uputu Provjereno otkriva skandalozan slučaj iz riječkog KBC-a - 6 Šokantan slučaj iz Rijeke: "Udahnula sam, napravila korak naprijed i pogledala ga. Kao da fali pola mene. Prazan zagrljaj. Ja sam mama bez djeteta...''

Ponovno su uhvatili Rome koji su otvoreno priznali da kockaju s novcem od socijale.

Nakon što je priča prvi put objavljena, uslijedila je reakcija države. Prvo jutro nakon objave priloga predstavnici romske manjine i lokalne samouprave pozvani su u Ministarstvo socijalne politike. Pala je odluka da postoji problem o kojem se mora razgovarati, međutim tri tjedna kasnije o toj temi ne žele davati izjave.

No, volja i želja za iskrenim razgovorom pojavila se kod mladića ispred kockarnice. Jedan od njih tako je rekao da mu godišnja zarada iznosi oko 50 tisuća kuna, a na pitanje odakle mu novac za ulaganje odgovara "pa radim gospodine, to je logično". "Moram ludovat. Moram trošit pare", govori dok sjeda u auto.

Na pitanje jesu li uspjeli što zaraditi, drugi mladić odgovara da je zaradio pet tisuća kuna.

"Dobivamo socijalku i to sve u kasino stavljamo", priča bez zadrške.

Ekipa Provjerenog razgovarala je i s bivšim zaštitarom u jednoj od čakovečkih kockarnica. Ne želi imati problema pa je o svojim iskustvima progovorio anonimno.

"Ima jedna baš jako specifična situacija koja mi je jako zasmetala i zbog koje mi je i najviše žao što je nisam prijavio socijalnoj službi i policiji, a to je da je došao jedan bračni par i to u 6. mjesecu, oko 2 popodne. Vani vruće. Asfaltirano parkiralište.Oni su kockali od dva sata dok nisu izašli van. Ja sam išao sa smjene, oko 6, 7 sati. U kombiju je bilo dvoje djece stare po mojoj procjeni oko dvije-tri i pet godina. Oni su cijelo to vrijeme bili u kombiju, tih 4, 5 sati nitko nije izašao van pogledati ih", ispričao je.

Što je još ekipa Provjerenog zatekla u Čakovcu, pogledajte večeras u 22:30 sati.