Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poziv jednog od najprestižnijih sveučilišta'

EK: Fuele je prihvatio poziv sveučilišta Columbia, ne Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija odbila je komentirati navode prema kojima je povjerenik za proširenje Stefan Fuele sudjelovao u raspravi na Sveučilištu Columbia u Sjedinjenim Državama na poziv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, rekavši samo da je povjerenik prihvatio poziv da održi predavanje.

'Povjerenik je prihvatio poziv jednog od najprestižnijih sveučilišta u Sjedinjenim Državama kako bi održavao predavanje i iskoristio prigodu da iznese razmišljanja i vizije EU-a o politici proširenja i politici prema susjedima. Komisija u pravilu ne komentira navode', odgovorila je Fueleova glasnogovornica Angela Filote, na upit je li povjerenik svjestan navoda o korupciji protiv Sanadera, nakon što je Nova TV jučer objavila fotografije gostovanaj Fuelea na katedri Sanadera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Korak prema izgradnji boljih odnosa' 'Nadam se da će Srbija istaknuti isto stajalište' Slika nije dostupna Ne vidi potrebe za promjenom Swoboda: Kosor je odlučnija od Sanadera u borbi protiv korupcije

>> Europski povjerenik Fuele gostovao na katedri Ive Sanadera!

'Međutim, Komisija pozorno prati razvoj događaja u Hrvatskoj, posebice ono što se odnosi na pravosuđe i temeljna prava', dodala je Filote.

Swoboda: Imao sam izvrsne odnose sa Sanaderom

Prema pisanju hrvatskih medija, Fuele je održao predavanje na poziv Ive Sanadera, koji je, kako se navodi, znanstveni suradnik Harriman instituta na Sveučilištu Columbia i koji predvodi novoosnovanu znanstvenu skupinu koja se bavi temom dovršetka integracija jugoistoka Europe u EU.

Ni izvjestitelj Europskog parlamenta Hannes Swoboda nije izravno htio komentirati te navode. 'Imao sam izvrsne odnose sa Sanaderom i nitko ne bi trebao biti optuživan za zloporabe dok se to ne dokaže. S druge strane, jasno da našu potporu trebaju dobiti sadašnja vlada, oni koji podržavaju reformski proces, koji podržavaju borbu protiv korupcije, oni koji podržavaju jedinstvo zemlje u tim temeljnim pitanjima', rekao je Swoboda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene