Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Pelješkom mostu

EK DEMANTIRA MILANOVIĆA: 'To su samo hrvatska očekivanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ovom trenutku ne postoji odluka o sufinanciranju Pelješkog mosta europskim sredstvima jer Hrvatska najprije treba aplicirati, a onda će Komisije ocijeniti projekt i donijeti odluku u roku od tri mjeseca od podnošenja aplikacije, rekao je u četvrtak glasnogovornik Komisije.

"U ovom trenutku nema odluke o mogućem sufinanciranju EU-a toga projekta u okviru kohezijske politike. Hrvatske vlasti će morati podnijet projektnu prijavu, što je predviđeno do kraja 2015. ili početkom 2016. Projekt će onda ocijeniti stručnjaci Komisije i odluka će biti donesena najkasnije tri mjeseca nakon podnošenja prijave. Do tada, bilo kakve političke izjave o pozitivnoj odluci EU-a o mogućem sufinanciranju treba tretirati kao hrvatska očekivanja", rekao j glasnovornik Komisije za regionalnu politiku Jakub Adamowicz.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Andrej Plenković OSIGURANA SREDSTVA ZA OBNOVU Plenković se pohvalio velikim uspjehom: ''Razgovarao sam s Ursulom...Rješenje se uvijek nađe kad ima dobre volje''

Adamowicz dodaje da je studiju izvedivosti "pripremila Hrvatska kako bi analizirala moguće varijante povezivanja dvaju dijelova zemlje" te da Komisija još nije vidjela konačno izvješće o toj studiji.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić predstavio je u srijedu studiju izvedivosti koja je pokazala da je od sedam mogućih varijanti spajanja juga s ostatkom Hrvatske, najbolja opcija Pelješki most.

10 GODINA ČEKANJA Pogledajte konačan izgled Pelješkog mosta

Ukupni procijenjeni trošak investicije je 2,852 milijardi kuna, od čega 1, 551 milijardi otpada na Pelješki most, dok će se ostatak novca uložiti u pristupne ceste.

Prema rezultatima studije ekonomske koristi projekta prelaze troškove projekta za 251 milijun kuna. Izgradnja Pelješkog mosta podijeljena je u tri faze, od kojih će prve dvije biti gotove od 2016. do 2019., a posljednja od 2018. do 2020. godine kada će uslijediti puštanje mosta u promet.

Hrvatska očekuje da će EU sufincirati do 85 posto projekta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene