Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uskoro izlazi knjiga 'Vukovar 1991.-izbor iz srpskih dokumenata' u kojem se prvi put objavljaju potresni dokumenti.


Riječ je o dokumentima koje je prikupio Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i objavio 2007. u  knjizi 'Vukovarska tragedija 1991. – u mreži propagandnih laži i oružane moći JNA'. Hrvatsko izdanje koncentriralo se na ključne događaje u gradu na Vuki, piše Globus.

Vezani članci Vukovarski vodotoranj - 2 Prestižno društvo: Vodotoranj u Vukovaru stao uz bok Eiffelovom tornju te velebnom Burj Khalifi iz Dubaija Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...''

Knjiga otkriva propagandni mehanizam Miloševićeva režima i ideologije mržnje kojom su oblivali srpski mediji. Nedvojbeno, najpotresniji dio knjige odnosi se na iskaze svjedoka pokolja na Ovčari koji su dani pred sudom za ratne zločine u Beogradu.

>> 'Vrlo dobro se zna tko je 1991.godine razarao Vukovar'

>> 'Odustajanje od tužbi za genocid korak je prema boljim odnosima'

Svjedok Jovan Dulović, ratni izvjestitelj, svoj je iskaz dao za zločin na Ovčari pred beogradskim sudom 2004. Ispričao je kako su 19. i 10. i 21. studenog noću izvođeni i strijeljani zarobljeni Hrvati osumnjičeni za ubojstva. Izvjestitelj kaže kako su izvršitelji ubojstva o tome pričali javno, posebno jedan krupni bradonja iz Smedereva, piše Globus.

Rekao je kako su sinoć ubijali od 17 do 01 sat te kako su žrtve plakale i molile i tvrdile da nisu pucale. 'Na Ovčari je bager iskopao grobnice, a žrtvama su uzimali vrednije stvari i burme, prstenje i satove', ispričao Dulović. Dodao je kako je posebno krvoločan bio muškarac zvan Đetić, koji je imao zakrvavljene oči i koji je pričao kako je ubijao zarobljenike. Dulović je zaključio da je bio cijeli spektar tipova koji su, po njemu, bili psihijatrijski slučajevi.

Iskaz pred sudom dao je i Božo Latinović, koji je imao status svjedoka pokajnika. Rekao je kako je dimenzija rupa u koju su bacali leševe bila nekih 6,7 do 8 metara. Dubinu nije mogao procijeniti jer kada je on došao, unutra je već bilo leševa. Ispričao je kako su zarobljenike izvodili van, naredili im da legnu potrbuške kraj rupe, tada bi ih streljali i bacali unutra, piše Globus.