Obavijesti Video Pretražite Navigacija
E-račun

Manje papirologije i milijarde kuna uštede: Papirnati računi u poslovanju s državom od danas odlaze u povijest

Obavijest o e-računima (Foto: Dnevnik.hr)
Obavijest o e-računima (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Grafika o uvođenju e-računa (Foto: Dnevnik.hr) Grafika o uvođenju e-računa (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Obavijest o e-računima (Foto: Dnevnik.hr) Obavijest o e-računima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Financijski stručnjak Vlado Brkanić (Foto: Dnevnik.hr) Financijski stručnjak Vlado Brkanić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Prodekan na Visokom učilištu Algebra Leo Mršić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Od ponedjeljka u povijest odlazi ispisivanje računa u svim poslovima s državom i javnim sektorom i počinje obvezno izdavanje e-računa. Zbog manje papirologije i država i poduzetnici računaju na značajne uštede.

Za poslovanje s državom i javnim sektorom više se neće ispisivati računi. Papir odlazi u povijest, a na scenu stupa samo računalo jer će se svi računi morati izdavati samo u elektroničkom obliku.

Informatičko učilište Algebra posluje s javnim sektorom i spremni su izdavati samo elektroničke račune. Računaju da će biti brže i jednostavnije.

''Centralizirano mjesto gdje će biti pohranjeni ti svi računi, pa onda mogućnost izvještavanja, skraćeno vrijeme procesiranja računa. Nema više onog jesi li mi izdao račun ili nisi, gdje je nestao račun. U tom smislu mi apsolutno podržavamo inicijativu i vidimo to izuzetno pozitivnim'', kaže Leo Mršić, prodekan na Visokom učilištu Algebra.

Neće više biti slanja računa poštom, pa ni troška poštarine za poduzetnike, no plaćat će se informacijski posrednici preko kojih će se razmjenjivati e-računi. Jedan od posrednika je i Fina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ne sivoj ekonomiji Porezna uprava kreće u novu akciju: Evo koga će ovaj put provjeravati

Pročitajte i ovo Računi (Foto: Reddit) Kao zavjese Računi su otišli u apsurd, neki su uspjeli prerasti kupce

Iz udruge računovođa ističu da bi informacijski posrednici trebali biti besplatni za najmanje poduzetnike koji državi izdaju svega nekoliko računa mjesečno ili godišnje s malim iznosima. U suprotnom će izdavanje e-računa tim poduzetnicima biti trošak, a ne ušteda.

Porezni stručnjaci ističu i da će biti teže kontrolirati elektroničke račune, ali sama digitalizacija neće spriječiti malverzacije u javnoj nabavi. Javna nabava godišnje iznosi oko 44 milijarde kuna.

''Uvijek će toga biti. Bit će ponuda prihvaćena, računi isporuke. E, sad, što se iza toga krije, digitalni sustav ne može obuhvatiti'', kaže Vlado Brkanić s Visoke škole za financijski menadžment.

Država računa da će zbog manje papirologije na javnoj nabavi uštedjeti više od dvije milijarde kuna. Europska unija procjenjuje da će se potpunim uvođenjem e-računa ostvariti uštede od 423 milijarde eura. Nakon poslova između države i poduzetnika uvođenje obveze izdavanja elektroničkih računa očekuje se i u cijelom gospodarstvu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene