Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Đurđević najavio je proglašenje elementarne nepogode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon obilaska područja na istoku Brodsko-posavske županije koje je jučer poslijepodne u dva navrata pogodilo jako nevrijeme praćeno tučom, župan Šimo Đurđević najavio je proglašenje elementarne nepogode.

"Štete su između 90 i 100 posto. Na zahtjev općina proglasit ćemo elementarnu nepogodu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za dijelove Bjelovarsko-bilogorske županije Proglašena elementarna nepogoda zbog nevremena Slika nije dostupna Elementarna nepogoda za dijelove Krapinsko-zagorske županije

Nakon toga na teren će izaći komisija za procjenu šteta. Zbog razmjera štete očekujemo da će biti odobrena pomoć za ublažavanje posljedica", kazao je Đurđević.

Pomoći u sanaciji posljedica nevremena nadaju se poljoprivrednici s područja općina Gundinci, Velika Kopanica i Vrpolje . 

Najveću štetu pretrpjeli su ječam, ali i pšenica i druge ratarske kulture. 

"Gdje je padala tuča, tu su štete strašne. Ne znamo što dalje, morat ćemo tražiti i pomoć struke. Pšenicu i ječam kasno je spašavati. Na mojem imanju stradalo je 20 hektara, a to je oko 30 posto površine koju sam zasijao ove godine", kaže Mato Kablarić iz Velike Kopanice.

Franjo Kulaš iz Vrpolja procjenjuje da će se, bude li pravog
rasporeda kiša, dio usjeva oporaviti. 

"Međutim ono što je u klasu oštećeno, to je gotovo. Tu će se štete samo povećavati. Uz porast temperatura, pojavit će se i bolesti", dodaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene