Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor uglednog znanstvenika

Đikić: Radman neljudski zlorabi smrt moje kćeri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Đikić se ponovno obratio javnosti i sada odgovara na pismo Miroslava Radmana, napomenuvši da ga iživljavanje na njegovoj osobnoj tragediji radi Radmanove sebičnosti i zloće, primoralo da im odgovori, možda preemocionalo, no direktno i iskreno.

'Ukoliko je istina da sam radio sve sto pišete zašto mi niste dali otkaz u institutu davno prije, a ne započeli lažne medijske napade i sada kada ste dobili moju javnu ostavku nastavljate s napadima. Institut je sada onakav kakvog ste željeli , privatan i bez osobe koja vam smeta', napominje dr. Ivan  Đikić govoreći o sukobu oko MedILS-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon dužeg razmišljanja Đikić prekida suradnju s Radmanom Slika nije dostupna Radman podržava Đikića

>> Đikić prekida suradnju s Radmanom

'Saznali smo vrlo brzo da je Miroslav Radman lagao da gospodin Tedeschi i ja želimo preuzeti institut. Gospoda Roglić i Tedeschi to su potvrdili i nazvali suludim tračem od strane Miroslava Radmana. Radmanu je to bio samo izgovor da me medijskim blaćenjem istjera iz instituta i nastavi organizirano omalovažavati kao znanstvenik', iznosi u odgovoru Đikić.

'Insinuacije da sam prešao u 'manje poznati institut u Frankfurtu' zbog novaca su nemoralni napadi na mene kao osobu i kolegu s kojim ste godinama radili pa znate koliko sam posvećen znanosti i koliko sam materijalno neovisan.

Međutim, najbolnije je da Miroslav Radman i Branko Roglić dobro znaju da je moj pravi razlog prelaska u Frankfurt to što sam doživio privatnu tragediju izgubivši nasu kćer Karlu u Uppsali, te sam ne mogavši dalje živjeti u okruženju koje me podsjećalo na tragediju, prihvatio prvu poziciju koju sam dobio na otvorenom natječaju. U Frankfurt sam prešao 6 mjeseci nakon te tragedije i tu sam u zadnjih 8 godina postigao svjetski priznate rezultate. Prije dvije godine nuđena mi je pozicija direktora Max Planck Instituta (najviša znanstvena pozicija u Njemačkoj) no odbio sam, jer sam kao direktor želio uspostaviti novi znanstveni institut FMLS u Frankfurtu. Ove podmukle izjave dovoljno ukazuju do koje razine idete u lažima da biste diskreditirali osobu s kojom polemizirate u javnosti. Nikakva motivacija ne može opravdati ovaj neljudski napad', ogorčen je dr. Đikić.

'Ocjene Miroslava Radmana da nisam dovoljno dobar znanstvenik i da ne volim znanost, nego uspjeh u znanosti, govore više o njemu i njegovoj ljubomori prema novim izazovima u znanosti, talentima mladih znanstvenika, interdisciplinarnosti, kreativnosti i uspjehu svojih kolega, nego o mojoj ljubavi prema znanosti. Objavio sam 16 radova s adresom MedILS u vodećim svjetskim časopisima što prelazi tri puta broj radova koje je objavio Miroslav Radman. Organizirao sam 11 kurseva i radionica i donio preko 180 000 eura iz EU fondova u MediLS na taj način. Radman nije donio niti jedan financirani kurs iz inozemstva u MedILS u zadnje 4 godine', nabraja Đikić u svom pismu.

Optužba MedILS-a da je Đikić u Frankfurt otišao radi novca

MedILS je u svom pismu poslanom medijima a koje potpisuju Miroslav Radman, Marija Alačević i Branko roglić odgovorio na upite dr. Ivana Đikića poput onoga što se dođa u MedILS-u zadnjih pet godina i tko je odgovoran za trenutačno loše stanje. Odgovorili su i na Đikićevo pitanje zašto najuspješniji znanstvenici napuštaju Institut? 'Pod najuspješniji znanstvenici vjerujemo da prof. Đikić misli na dr. Žagrovića, a pouzdano znamo da je dr. Žagrović otišao na još bolje financijske uvjete u Beč. Predmijevamo da je iz istih razloga prof. Đikić preselio iz vrhunske Uppsale na manje poznati institut u Frankfurtu', stoji u odgovoru MedILS-a.

'Naš je dojam da se prof Đikić ljuti što Upravno vijeće upravlja, a ne slijedi svaki njegov naredbodavni prijedlog. Neistina je da znanstvenici u MedILS-u moraju šutjeti i slušati što im osnivači govore. Miroslav radman nije nikada okupljao suradnike koji slušaju o šute, inače ne bi imao u svijetu dvanaestak svojih đaka koji su ugledni profesori u svojim laboratorijima i institutima. O kreativnim i stvarnim slobodama u laboratoriju prof . Đikića ne želimo govoriti jer to nije u skladu sa našim izvornim duhovnim načelima' stoji između ostalog u priopćenju MedILS-a.

Ovdje možete oba priopćenja pročitati u cijelosti:

Odgovor Ivana Đikića

Pismo MedILS-a

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene