Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Đapić: Koalicija s Glavašen u Gradskom vijeću se raspada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječki gradonačelnik i predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić rekao je novinarima kako misli da se koalicija s Branimirom Glavašem u osječkom Gradskom vijeću raspada, nakon što je današnja sjednica toga tijela prekinuta zbog nedostatka kvoruma, zbog čega nije izglasan gradski proračun za iduću godinu, u iznosu od 486,2 milijuna kuna.

Nakon rasprave o nedavnim izborima za mjesnu samoupravu i stanke koju je odredio potpredsjednik Vijeća Ivan Bešlić, sjednicu je, bez najave ili obrazloženja, napustilo devet vijećnika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), bez čije potpore HSP (4 vijećnika) nije mogao donijeti novi proračun, pa je rasprava o proračunu za 2007. godinu provedena bez njihove nazočnosti.

Pročitajte i ovo Marlene Engelhorn Želi platiti i porez! Naslijedila 25 milijuna eura pa ih odlučila razdijeliti: "Moć i bogatstvo nisam ničime zaradila" Slika nije dostupna Samo četiri protiv Split: Gradsko vijeće za obavezno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima

Nastavak sjednice zakazan je za 28. prosinca. Osječki dogradonačelnik i dopredsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić
novinarima nije želio komentirati novonastalu situaciju, a neslužbeno se doznaje da je među koalicijskim partnerima došlo do neslaganja oko mogućega ulaganja u osječki stadion "Gradski vrt".

U izjavi novinarima Đapić je ocijenio da bi odgovor na pitanje što je uzrok ove situacije trebalo potražiti "kod koalicijskog partnera", te da je proračun, unatoč sitnijim primjedbama, bio usuglašen, ali da je, u posljednja 24 sata koalicijski partner postavio neke zahtjeve koje, kako kaže, ne može prihvatiti.

"Ponudio sam korektna rješenja za njihove zahtjeve, ali sredstva od 28 milijuna kuna, koja oni traže, mi nemamo, i tu ne mogu popustiti. Ako je njima to bio razlog da mene kao gradonačelnika dovedu u neugodnu poziciju, onda je najpametnije provesti nove izbore, jer se do 28. prosinca ništa bitnije neće promijeniti, a to znači nove izbore u gradu i županiji, a mi smo za njih potpuno spremni", ocijenio je Đapić.
Na novinarski upit znači li to raspad koalicije s Glavašem
(predsjednik Gradskog vijeća) i HDSSB-om Đapić je odgovorio kako "misli da se koalicija raspada" te da su "šanse za njezin opstanak 1 posto".

"Teorijska mogućnost uvijek postoji, ali mislim da je danas sve razriješeno. Uložio sam ogroman trud i napor u očuvanje ove koalicije i ovo što sam doživio je neprofesionalno i nekorektno", naveo je Đapić.

Ponovio je kako Glavašu želi sve najbolje i da ovo neće umanjiti njegovu borbu za Glavaševu poziciju, u slučaju kaznenog progona.

Osječko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici, prije prekida, na prijedlog gradonačelnika Ante Đapića, primilo na znanje informaciju osječko-baranjske Policijske uprave o stanju sigurnosti za drugo i treće tromjesečje ove godine. Pri tome je izraženo nezadovoljstvo kvalitetom informacije te ignoriranjem Vijeća od strane načelnika PU Vladimira Fabera koji se opet nije pojavio na sjednici.

Dogradonačelnik Vladimir Šišljagić podnesenu je informaciju ocijenio rutinskom i tendencioznom, kazavši kako bi se Faber trebao pojaviti na sjednici jer je, kako tvrdi, "od Osijeka napravio grad slučaj", a sigurnosne su prilike, nakon nedavnog ubojstva Samira Nukića i podmetanja eksplozivne naprave pod automobil jedne profesorice osječkoga Sveučilišta, dodatno unijele nemir među građane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene