Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

A sajam raskoši održavao se ovih dana u srcu Slavonije - u Đakovu. Iznijeli su Slavonci na đakovačke ulice i pokazali svijetu svoje najvrjednije - od folklorne baštine do gastronomskih specijaliteta.


Milano ima tjedan mode, Muenchen mjesec piva, Split - glazbeni festival, a Đakovo ima sve to u dva tjedna - vezova! I modu davnih vremena, i piće davnih vremena, i pjesme davnih vremena! Vrhunac 44-tih Đakovačkih vezova današnja je povorka u kojoj je sudjelovalo čak 60 skupina iz zemlje i svijeta. Došli su ovdje dečki iz Amerike,Kanade,grupe iz Njemačke, Vojvodine, Bosne i Hercegovine. Svatko je došao pokazati nošnju, ples, pjesmu koju čuva od zaborava.

Vezani članci Slika nije dostupna Nema kontrole za divlje pristanište, ne naplaćuju se nikakve pristojbe Slika nije dostupna Veliki problem za Split: Gdje vezati kruzere?

Da ih nema - valjalo bi ih izmisliti. No izmišljeni su prije 44. godine. Od tada do danas,Đakovački vezovi čuvari su hrvatske tradicije. Nema bolje pozornice od đakovačkih ulica,koje postaju modna pista davnih vremena. Vezovski običaji,barem na jedan dan,utihnuli su kombajne, a iz zaborava izvukli kosu.

Svaka skupina ima drugačiju nošnju, a svaka nošnja drugačiji vez! Tisuće vezova!

'Od 1967. vezovi su uspjeli sačuvati taj jedinstveni đakovački, slavonski i hrvatski vez', rekao je Zoran Vinković, gradonačelnik Đakova.

Puno mladih naraštaja smo vidjeli u povorci.To znači da su nam običaji više nego sigurni od izumiranja.Nemojte misliti da mladi stalno 'vise' na Facebooku, imaju oni vremena i za vježbanje starih plesova…

Recimo na kraju da će za nekoliko minuta ovdje na festivalskoj pozornici biti izabrana i najljepša nošnja i snaša Đakovačkih vezova, koji će završiti večeras velikim koncertom Severine.Stignete doći i provjeriti hoće li biti odjevena u nošnju! Nakon toga, počinju pripreme za jubilarnu 45-tu smotru!