Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata obilježila je danas 20. obljetnicu osnutka, a na svečanosti je istaknuto kako udruga ima oko 35 tisuća članova u 21 županijskoj zajednici i 105 temeljnih ogranaka što HVIDR-u čini respektabilnom snagom.


Udruga se ne bavi politikom već skrbi o svojim članovima i populaciji hrvatskih branitelja, rekao je predsjednik HVIDR-e Josip Đakić te je izrazio uvjerenje kako su hrvatski branitelji zapostavljeni i zaboravljeni. Ocijenio je kako je sadašnji Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji dobar, te da ga možda u detaljima treba popraviti.

Vezani članci Vukovarska ulica u Splitu Svijeće i baklje pale se diljem zemlje za Vukovar i Škabrnju Predrag Mišić - 2 Predrag Mišić branio je Vukovar od agresora na čijoj je strani bio - njegov brat: "Svaki razuman čovjek branio bi svoju kuću"

Đakić je zamjerio da se državni vrh koji je također bio pozvan na svečanost, nije odazvao proslavi već su samo ministarstva obrane i branitelja poslala svoje izaslanstva. Izrazio je nadu da će nadležna ministarstva prepoznati njihove aktivnosti i pratiti ih u programima.

'Vjerujemo da će branitelji i stradalnici Domovinskog rata biti ujedinjeni u nastojanju dograđivanja hrvatskog društva i domovine Hrvatske, ali i naših prava', naglasio je predsjednik HVIDR-e Đakić.

Skupu se obratila i počasna predsjednica HVIDR-e, Jadranka Kosor. Čestitavši 20. obljetnicu rekala je kako Udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata obvezuje sve u Hrvatskoj, posebice političare, te da HVIDR-a ne pripada nikome, ni jednoj političkoj stranci već svim građanima Hrvatske.

Istaknula je da mnogi članovi HVIDR-e ovu obljetnicu obilježavaju i kao obljenticu svog ranjavanja i dugog puta oporavka. 'Želim da s jednakom upornošću kao što ste radili do sada, ukazujete na sve ono što se u našem društvu mora činiti u zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja', poručila je Kosor.

'Vjerujem da ćete kao članovi i članice HVIDR-e biti ustrajni ako bude pokušaja povlačenja hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid. Smatram i nadam se da dijelite to mišljenje da se tužba ne smije povući', dodala je Kosor.

Također je izrazila uvjerenje kako se neće dogoditi da Ustavni sud proglasi ništetnim Zakon o ništetnosti, koji je bio odgovor Republike Hrvatske na tužbe protiv hrvatskih branitelja, a koje su došle iz Republike Srbije. 'Mi moramo jednom tome reći dosta' naglasila je Kosor. Uvijek ste bili spremni braniti hrvatske nacionalne interese i sigurna sam da će biti tako i dalje, dodala je. (Hina)