Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica alpinista pali su sa stijene na Anića kuku u NP Paklenica. Jedan je poginuo, dok je drugi teško ozlijeđen.


Centar 112 u 19:43 sati zaprimio je dojavu o stradavanju navedenih alpinista. Brzom akcijom spašavanja, 25 pripadnika HGSS-a, uspjelo je ozlijeđenog alpinistu spustiti iz podnožja Anića kuka do vozila hitne pomoći, te je on prebačen u zadarsku bolnicu.

Vezani članci Prometna policija, ilustracija Pripreme za otvaranje terasa kafića? Napuhao 3,80 promila pa lakše ozlijedio putnicu Slika nije dostupna HGSS otkrio po život opasnu krađu u NP Paklenica

Kako doznajemo od Vinka Prizmića, pročelnika HGSS-a, radi se o dvojici američkih alpinista. Jedan je smrtno stradao, dok je drugi teško ozlijeđen. Dojava o nesreći, dodaje Prizmić, stigla je od austrijskih alpinista, koji su svjedočili nesreći.

Od glasnogovornika PU zadarske, Elisa Žodana, dobili smo potvrdu informacije o nesreći na Anića kuku i smrtnom stradavanju jednog od dvojice alpinista. Zbog nepristupačnosti terena i mraka, policija je tek jutros izašla na očevid.

Anića kuk je najveća stijena na Velebitu i najznamenitija stijena u Hrvatskoj, a nalazi se na 712 metara nadmorske visine. Stijena je viša od 300 metara, a među alpinistima je glasovita po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim problemima i prevjesima. Osobito se ističe njezin prepoznatljiv prevjesni klin. U podnožju Anića kuka je zelena livada Anića luka s izvorom. Prvi alpinist koji je poginuo na toj stijeni bio je Dragutin Brahm, koji je poginuo u pokušaju penjanja na Anića kuk i tako postao prva osoba smrtno stradala osoba u povijesti hrvatskog planinarstva.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.