Majka Dina Knežević i Rita (Foto: Facebook)
Majka Dina Knežević i Rita (Foto: Facebook)

Srce koje je iz Beča hitno prevezeno jutros zrakoplovom Vlade ugrađeno je četverogodišnjoj djevojčici Riti u KBC Zagreb. Operacija je trajala 12 sati i dobro je prošla.


"Kirurzi su u šoku kako je malena Rita sve to podnijela. Ali da ste ikad vidjeli to dijete sve bi vam bilo jasno", kaže nam Marija Šapina, prijateljica obitelji četverogodišnje djevojčice Rite kojoj je danas presađeno srce na KBC Zagreb. Operacija je protekla u redu, potvrdila nam je njena majka Dina Knežević.

Vezani članci Mick Jagger (Foto: Getty Images) Prvi intervju Micka Jaggera nakon operacije srca: "Osjećam se dosta dobro" Liječnici uspješno razdvojili sijamske blizanke (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Liječnik iz tima otkrio detalje senzacionalne operacije razdvajanja sijamskih blizanki: "Istina je, u pripremi sam koristio i boce"

Srce za nju doputovalo je jutros Vladinim zrakoplovom iz Austrije, nakon čega je započela 12-satna transplatacija u KBC Zagreb. Da stvar bude gora, liječnici su Riti dan ranije, u petak, ugradili mehaničko srce, ne znajući da će svega nekoliko sati kasnije stići poruka o novom srcu za djevojčicu. 

"I tu prvu operaciju ugradnje mehaničkog srca ona je doslovno jedva preživjela. Bez njega je imala svega još dva do tri dana života. A onda se situacija preokrenula u noći"; priča nam Šapina, koja je u ovim trenucima velika potpora Ritinoj majci, Dini Knežević. 

Mala Rita je se već 11 mjeseci nalazi u bolnici čekajući čudo. Iako se radi o djevojčici staroj svega četiri godine i četiri mjeseca, Šapina svjedoči o njenoj zrelosti. 

"Kada su je vodili na onu prvu operaciju liječnici su joj rekli da je vode na ultrazvuk. A ona ih pogleda i kaže im: Lažete, znam da idem na operaciju. Eto, takva vam je Rita", kaže Šapina.