Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom jutarnjih sati u utorak MRCC Rijeka je koordinirala u dvije akcije hitnoga medicinskog transporta pacijenata sa otoka u zadarskom i splitskom akvatoriju.


Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je u utorak u 9:15 sati dojavu djelatnika Lučke ispostave Božava koji su organizirali hitan medicinski transport djevojčice (6) iz Slovenije, iz mjesta Sali za Sukošan. Djelatnici božavske Ispostave Hitan transport djevojčice obavili su službenim plovilom iz mjesta Sali u Sukošan, kamo su pristali u 10:50 sati, odakle su djevojčicu preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar i prebacili je u bolnicu. Djevočici su ustanovljene ozbiljne zdravstvene tegobe i trenutno je zbrinuta u zadarskoj bolnici, stoji u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Vezani članci Bolnica - 1 Berošev koncept organizacije pred kolapsom: COVID pacijenti pune bolnice, a hladni pogoni usporavaju. No stručnjak iz Dubrave ima dobru vijest Najneobičniji kandidati na izborima - 1 Najneobičniji kandidati na lokalnim izborima: Od vozača dostavnih kolica do modernog hrvatskog Sizifa

Slijedeća dojava u MRCC Rijeka zaprimljena u 10:00 sati putem Obalne radio postaje ORP Splitradio, od posade strane jedrilice kod otoka Hvara, koji su dojavili o članu posade u životnoj opasnosti, odnosno 72-godišnjem talijanskom turistu. Središnjica je pokrenula koordiniranu akciju traganja i spašavanja te hitnog medicinskog transporta s Lučkom kapetanijom Split, Lučkom ispostavom Hvar i Pomorskom policijom.

Središnjica je ustanovila da je pozicija pacijenta bila krivo dojavljena dvaput, a pacijent je oko 11 sati iskrcan na Hvar, gdje su ga preuzeli djelatnici hvarske Hitne medicinske pomoći, no nakon neuspješnih pokušaja reanimaicije ustanovili su da je nažalost preminuo.

Prema prikupljenim podacima, preminulom talijanskom državljaninu najvjerojatnije je pozlilo tijekom plovidbe nedaleko hvarske luke vlastitom jedrilicom "Strafantone" i u društvu supruge, te im je u pomoć priskočila posada strane jedrilice "Summer Wind" s koje je i upućen poziv u pomoć prema MRCC Rijeka. U međuvremenu se posadi u pružanju pomoći talijanskom pacijentu pridružio i liječnik sa stranoga putničkog broda "Silver Wind" te su pacijenta evakuirali sa vlastite na jedrilicu pružatelja pomoći i otplovili za hvarsku luku, o čemu su putem ORP Splitradio obavijestili Središnjicu.

Djelatnici Lučke ispostave Hvar jedrilicu preminuloga Talijana oteglili su i privezali u hvarsku luku, a podatke o događaju djelatnici MRCC Rijeka prenijeli su talijanskim kolegama u MRCC Roma, vezano uz daljnja postupanja, stoji na kraju priopćenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook