Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na sjevernom dijelu Jadrana u posljednjih sedam dana pronađene su dvije mrtve bebe dupina, no uzrok njihove smrti nije utvrđen. Pretpostavlja se da su mladunci dupina stradali od propelera.


Na sjevernom Jadranu u posljednjih sedam dana pronađene dvije lešine beba dupina.

Vezani članci Morski psi u Jadranu - 3 Blizu najveće splitske plaže mrijeste se - morski psi: "Ima ih po 200 ili 300 svaki dan" Slika nije dostupna VIDEO OPREZ: Dobri dupin Bobi teži više od 250 kg i može teško ozlijediti plivače!

Obje su prevezene u zagrebački veterinarski fakultet. Pretpostavlja se da su mladunci dupina stradali od naleta glisera, odnosno propelera plovila, no nije službeno potvrđeno.

Za pojašnjenje smo kontaktirali Institut Plavi svijet, no oni nisu htjeli dati službenu izjavu na temlju fotografija koje možete vidjeti i sami, rekavši da su leševi u odmakloj fazi raspadanja i da je vizualno nemoguće utvrditi točan uzrok smrti, već je potrebno napraviti nekropsiju.

Nautičare se poziva na oprez pri plovidbi i ukoliko primjete dupine, da uspore ili stanu, kako ne bi ozlijedili ili usmrtili njihovu mladunčad.

Dupini su, podsjećamo, zakonom zaštićena vrsta u Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju