Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Varaždin vrije

Počeo je Špancirfest, gradonačelnik Čehok o Bajagi: "Ne bih zabranjivao, ne samo glazbu, nego bilo koji umjetnički iskaz"

Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto. Dnevnik.hr) - 3 Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto. Dnevnik.hr) - 3 Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto. Dnevnik.hr) - 4 Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto. Dnevnik.hr) - 4 Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto. Dnevnik.hr) - 2 Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto. Dnevnik.hr) - 2 Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto. Dnevnik.hr) - 1 Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto. Dnevnik.hr) - 1 +4 Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/9 >>
Doživljaj dvadesete godišnjice održavanja Špancirfesta uživo iz Varaždina prenijela nam je Viktorija Bednjanec.

"Na ulicama Varaždina je veselo, nema kutka u gradu iz kojeg nećete čuti glazbu i vidjeti neke ulične umjetnike. Špancirfest je počeo kao ulični festival, pa se može reći da je ulica srce i duša festivala." podjelila je s nama reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Pročitajte i ovo Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana Jelena Toth - 2 počeo špancirfest U Varaždinu ovih dana nema slobodnog kreveta: Doznajte kako se Špancirfest uspješno prilagodio epidemiološkim mjerama

Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto. Dnevnik.hr) - 3

Iako je počeo kao lokalno događanje, lani je dogurao do titule hrvatskog turističkog događaja godine. Bednjanec je o događaju razgovarala s direktoricom Turističke zajednice grada Varaždina, Jelenom Toth.

Iz razgovora saznajemo da posjetitelje čeka preko 400 različitih programa. Više od 150 slobodnih umjetnika smješteno je po ulicama Varaždina kako bi pokazali svoje vještine. Uključujući i radionice, svi su programi osim četiri koncerta i šest predstava su besplatni. 

Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Uz lijepo vrijeme i raznolik program očekuje se dolazak i većeg broja ljudi nego prošle godine. Prošle godine je tijekom 10 dana na ovu manifestaciju prošlo više od 250 tisuća ljudi.

Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

S početkom programa od danas trajat će do 26. kolovoza. 

Viktorija Bednjanec uživo je pitala gradonačelnika Varaždina, Ivana Čehoka, o značenju festivala za Varaždin.

Iskazao je kako se ponosi Špancirfestom kao turističkom atrakcijom koja nije na moru. Smatra da je pojava i uspjeh Špancirfesta uzrokovao domino efekt te da su skoro svi gradovi u Hrvatskoj počeli s organiziranjem uličnog ili urbanog festivala vičnog tradicijama njihovog kraja.

Lice demokracije brani - grupa Bajaga

Nakon što im je zabranjen nastup u Karlovcu, Varaždin je glavnu glazbenu ulogu ove večeri na Špancirfestu poklonio grupi Bajaga.

Gradonačelnik je zabranu nastupa u Karlovcu protumačio kao detonacijsku jeku koja je nastala povodom Vučićevih izjava, zbog čega su se branitelji osjećali pogođenima. 

Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Viktorija Bednjanec uživo iz Varaždina o Špancirfestu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"No ja moram iskreno zahvaliti onima koji nisu tražili zabranu, oni su samo izrazili svoje mišljenje. To je njihovo demokratsko pravo" istaknuo je pritom nadodavši da je Bajaga nastupao dva puta u Varaždinu i pritom nije bilo nikakvih incidenata.

"Dakle ja ne bi zabranjivao, ne samo glazbu, nego bilo koji umjetnički iskaz. Varaždinci i naši gosti dovoljno su i demokratski i građanski zreli da se ami znaju odnositi prema povijesnim činjenicama" zaključio je gradonačelnik. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene