Kanader u akciji (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) - 15
Kanader u akciji (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) - 15 Foto: Hrvoje Jelavi?/Pixsell

Dva kanadera Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u nedjelju gase požar na području Vrbice u zaleđu Vodica u Šibensko-kninskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 17. lipnja do 31. kolovoza protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 42 požara (24 u Šibensko-kninskoj, po šest u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Vezani članci Požar u Dubravi Požar u zagrebačkoj Dubravi: Planula baraka kraj bolnice, vatrogasci brzo intervenirali Požar na Viru - 6 Vatrogasci se tri sata borili s vatrom: Na otoku Viru buknuo požar, treći u posljednjih 10 dana

Uz gašenje požara, provedeno je i 45 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 360 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 8200 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara, tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 30 puta. (Hina)