Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među kliconošama četiri tete i dvije kuharice

Dugo Selo: Petero vrtićke djece u bolnici zbog zaraze salmonelom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dezinfekcije vrtića epidemiolozi se nadaju da je širenje zaustavljeno, uzeti su brisevi svih površina.

Zbog epidemije salmonelom u dječjem vrtiću Dugo Selo petero je djece završilo u zaraznoj bolnici, a među kliconošama su i četiri tete te dvije kuharice zaposlene u vrtiću. Iako ravnateljica vrtića Draženka Sesan tvrdi, da prave epidemije nije ni bilo, te da je širenje zaraze zaustavljeno, roditelji preostalih 345 mališana strahuju za zdravlje svoje djece.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Zbog loše hrane i uvjeta Obrat u zagrebačkom vrtiću: Ravnateljica podnijela pa povukla ostavku nakon pobune roditelja Predrag Krstić Svjetski dan sigurnosti hrane Opasnost zbog koje neki i nakon 20 godina imaju posljedice: "Čim je nagla promjena vremena, ovo vrišti. Oči bole, kidaju"

Nalazi su negativni

'U vrtiću je izbila epidemija, a najgore je što su zaražene tete i kuharice', rekao nam je jedan od zabrinutih roditelja i dodao da se cijela stvar pokušala zataškati.

'Epidemija je krenula još 30. svibnja, nakon toga smo odmah proveli sve mjere kako bi spriječili dalje širenje, rekla je dr. Tanja Grdić, epidemiolog sa županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Osim što su stručnjaci napravili testiranja i otkrili tko je u kolektivu kliconoša, odmah su spomenute osobe i izdvojene iz kolektiva.

'Kuharice i tete koje su pozitivne na salmonelu odmah su povučene s posla, a tako će i ostati dok im nalazi na klicu ne budu negativni', objasnila je dio procedure koju provodi Zavod u ovakvim slučajevima dr. T. Grdić.

Usto, nastavila je, odmah su poduzete mjere dezinfekcije prostorija i svih radnih površina, te igračaka u vrtiću. 'Već dva puta uzeli smo briseve svih površina, suđa, te uzorke hrane', istaknula je. Svi dosadašnji nalazi bili su negativni, pa epidemiolozi smatraju da hrana nije uzrok.

'Idući tjedan bit će gotove i ponovljene analize, pa ćemo znati kako stvari stoje, no s obzirom na mali broj oboljelih, čini se, da se zaraza širila isključivo osobnim kontaktom, što je daleko sporiji način prijenosa od onog hranom', poručila je.

Stroge kontrole

Ravnateljica vrtića poručuje roditeljima da nema straha, a petero oboljele djece ne može se nazvati epidemijom.

'Godinama smo dio HACCP-a (Analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke, nap. a.), koji uključuje preventivni pristup sigurnosti hrane u fazama proizvodnje i pripreme pa se sve redovito kontrolira', istaknula je D. Sesan.

Sva kontrolirana hrana bila je negativna na salmonelu, a osim petero djece još su neka imala proljev nevezan uz ovu klicu. 'Roditelji se prestraše, pa i s manjim proljevima hitaju u zaraznu bolnicu', zaključila je.

 

Uz proljev salmonela može u krvi izazvati i jednu vrstu sepse

I dok se salmoneloze koje se najčešće javljaju ljeti tek očekuju, liječnici upozoravaju da se proljev i boravak u bolnici mogu jednostavno izbjeći.

'Pranje ruku, voća i povrća te termička obrada hrane najvažniji su', upozoravaju sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo. Iako izgledaju 'lagano', ljeti treba izbjegavati kremaste kolače, a sladolede je najbolje izabrati među onima industrijske proizvodnje.

U kremama koje nisu termički obrađene, a sadrže jaja salmonela se lako namnoži, objašnjavaju stručnjaci, a osim proljeva ova klica može izazvati i teže posljedice. Naime, može prijeći u krv i izazvati bakteriemiju, a riječ je o vrsti sepse koja se mora liječiti antibioticima i ima izuzetno težak tijek. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene