Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rupe na sunčanom satu

Duga Resa: Na artefakt iz doba Rimskog carstva stavili križ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sunčani sat iz vremena Rimskog Carstva koji se nalazi u Dugoj Resi, stavljen je drveni križ, ali je kasnije uklonjen.

Uz crkvu Svetog Petra u Dugoj Resi, nalazi se artefakt - sunčani sat iz doba Rimskog Carstva, a netko je na njega stavio drveni križ, javlja Radio Mrežnica.

Pročitajte i ovo Izlijevanje Mrežnice - 3 kiša ne prestaje FOTO Izlila se Mrežnica, poplavljeno više obiteljskih kuća i vikendica Lešine kokoši bačene uz cestu, ilustracija - 1 Više od 200 lešina Nesnosan smrad uznemirio stanovnike: "Bile su u zavezanim kutijama od banana, ugušile su se"

Sunčani sat pritom je na nekoliko mjesta izbušen. Župnik Milan Pavlek, rekao je za lokalni radio kako je križ postavljen na zahtjev župljana te da on nije znao o kakvom je artefaktu riječ. Konzervatorica Branka Križanić napominje da je riječ o vrijednom rimskom nalazu. Inače, u crkvu Sv. Petra ugrađeni su arheološki nalazi iz rimskog doba.

'Taj kamen je već sav oštećen i ruiniran i uopće se ne prepoznaje da je to sunčani sat. Nema nikakvu funkciju i ne znam zašto su ga konzervatori stavili u dvorište. Zašto su to stavili na crkveno zemljište? Mogli su ga konzervirati i staviti tamo gdje pripada', rekao je Pavlek.

Ovaj sunčani sat pronađen je prije desetak godina u Mrežničkim Poljicama. 'Postojala je mogućnost da ga se ošteti, pa je uz dozvolu tadašnjeg župnika i gradonačelnika, sat premješten u dvorište župne crkve', rekla je za Radio Mrežnicu konzervatorica Branka Križanić.

Uz ovaj sunčani sat stoji i poklopac rimskog sarkofaga, a oba artefakta gotovo su bačeni u dvorište i ničim ne odaju dojam da je riječ o vrijednim i starim nalazima koje treba čuvati.

Drveni križ je maknut, a rupe na satu su svježe zacementirane.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene