Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Halo pomoć''

Aparatić za starije kojim mogu prijaviti svoje zdravstvene tegobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
“Halo pomoć”, projekt Dubrovačko-neretvanske županije i dubrovačkog Doma za starije osobe “Domus Christi”, predstavljen je u ponedjeljak, a riječ je o aparatiću kojim korisnici 24 sata dnevno na tri unaprijed zadana broja mogu prijaviti svoj zdravstveni problem.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je projekt prvenstveno namijenjen građanima koji se ne žele ili se nisu uspjeli smjestiti u Dom za starije.

Pročitajte i ovo Cijena kvadrata - 3 Obaraju rekorde Za cijenu cijele kuće na Banovini u ovom gradu možete kupiti tek deset kvadrata: "Ne znam kako će moja djeca nešto kupiti" Nova dionica za brzu cestu - 6 Doznaje Dnevnik Nove TV "Ovo je pokazatelj da građani mogu utjecati na projekte": Hrvatske ceste odustaju od planirane dionice brze ceste Dubrovnik - Zračna luka Čilipi

“Želimo pomoći našim najstarijim sugrađanima. Na inicijativu našeg upravnog odjela i Doma za starije krenuli smo u realizaciju ovog vrijednog projekta. Svi korisnici mogu tako doći u kontakt s osobama koje će potom intervenirati”, rekao je župan Dobroslavić.

Za početak projekta nabavljeno je stotinu aparata, a prihodom od mjesečne cijene korištenja (70 kuna +PDV) financirat će se održavanje programskog sadržaja.

Provedbi projekta prethodila je anketa među više od dvjesto osoba starije životne dobi, u prvom redu s liste čekanja za Dom za starije, a čak 92 posto anketiranih izrazilo je želju za sudjelovanjem u projektu.

Očekuje se da će se ovim smanjiti "lista čekanja" za smještaj u ustanove socijalne skrbi, a omogućiti dulji boravak starijih osoba u svom domu. Aparatom se može pratiti i kretanje korisnika, što je posebno bitno za oboljele od demencije.

Ravnateljica Doma za starije ”Domus Christi” Mirjana Vujnović rekla je kako su prikupljeni podaci o budućim korisnicima, a trenutačno je u tijeku obuka zaposlenika Doma.

“Izradili smo promotivne letke i svi se mogu javiti za korištenje ovog rješenja. Ovo za starije ljude nekad može i život značiti. Nadam se da ćemo prve primjerke podijeliti već s Uskrsa”, dodala je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene