Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na otočiću Daksa kraj Dubrovnika upriličen je posljednji ispraćaj posmrtnih ostataka žrtava jugokomunističkog terora iz 1944. godine, ekshumiranih iz jame na Daksi, u koju su bili bačeni nakon pogubljenja.


Naime, nakon što su Dubrovnik zauzele partizanske jedinice u listopadu 1944. godine 25. 26. i 27. listopada na otočiću Daksi pogubljena su 53 ugledna građana Dubrovnika te su bačeni u jamu. U rujnu prošle godine iz jame je započela ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih, koju je vodio patolog dr. Igor Borić. Nakon obavljenih DNA analiza identificirano je 18 žrtava čiji su posmrtni ostaci danas pokopani na mjestu zočina. Identitet preostalih 35 ekshumiranih za sada se nije utvrdio.

Vezani članci Ilustracija Neće im biti zima, a bome ni vruće: S gradilišta ukrali klime, bojlere, WC školjke i umivaonike Slika nije dostupna Pronađeni posmrtni ostaci 104 osobe

Uz roditelje i prijatelje i štovatelje obred na Daksi vodili su don Mirko Maslač i paroh Goran Spajić. Don Mirko Maslač poručio je kako se sa ovoga mjesta ne smije otići s mržnom u srcu, ali se isto tako zločin ne može zaboraviti. Predsjednik Udruge Daksa 1944./1945. Mato Račević istaknuo je kako su svi ubijeni muškarci od 20 do 65 godina starosti, ubijeni metkom iz vatrenog oružja.

>> Obilježeno 65. godina od pokolja na Daksi

Identificirane žrtve su svećenici Padre Perica, don Mato Milić Kalafatović, te Dubrovčani Antun Mostarčić, Martin Tomić, Maksimilijan Milošević, Vid Regjo, Stjepo Barbieri, Jure Matić, Ante Tasovac, Marijan Vokić, Baldo Poković, Ante Brešković, Ivo Knežević, Baldo Crnjak, Frano Vojvodić, Ivo Peko, Mato Račević i Niko Obradović. Proces identifikacije posmrtnih ostataka ekshumiranih žrtava nastavit će se i dalje. Za ubijene žrtve jugokomunističkog terora večeras u 19 sati služit će se misa zadušnica u dubrovačkoj katedrali. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju