U povijesnoj jezgri Dubrovnika je oko 150 ugostiteljskih objekata. Iako gradska vlast više ne daje javne površine za otvaranje novih restorana i kafića, ugostitelji koji te površine već imaju pokušavaju iskoristiti svaki centimetar.

Galerija


Iskoristiti svaki centimetar javnih površina – moto je ugostitelja u dubrovačkoj povijesnoj jezgri. Tako u jednom korejskom restoranu možete sjesti na stolice čije su prednje noge duže od stražnjih kako bi bile prilagođene stepenicama.

Vezani članci Turisti u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) "Ako ima njih osam, a naruče tri pizze i jednu litru negazirane ili gazirane vode, moramo prijeći preko toga" Ugostiteljstvo u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Udio nam je daleko od potencijala: Tolike milijarde prihoda od turizma, a domaća proizvodnja od toga gotovo da nema koristi

"Naš je restoran na drugom katu i nemamo terasu. Prije su tu bile platforme koje više nisu dopuštene", objasnio je Jiung Jeong izbor stolica. "Nismo ništa dizajnirali, samo smo odrezali nekoliko centimetara", dodao je. 

Gradski pravilnici dopuštaju ovakvo ponašanje ugositelja jer vlasnik plaća javnu površinu za svoj restoran. Promjena bi na snagu trebala stupiti 2020. godine. Naime, gradske vlasti najavljuju da će donijeti propise i da će se točno znati kakve stolice i stolove mogu imati ugostitelji unutar zidina.

"Neće biti moguće na stepenicama imati stolice. Već smo počeli raditi pravila urbane opreme. Ne tražimo jednoobraznost, ali moraju se znati nekakva pravila igre", rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Na Trgu svetog Marka u Veneciji, na primjer, sve su stolice istog tipa, ali različitih boja. Takvo nešto nije plan Dubrovnika, ali bolja usklađenost želja je i samih ugostitelja.

"Ako to iziskuje neke financijske troškove, Grad će sigurno s nama pregovarati i donijet ćemo neku odluku u smislu nekakve vremenske prilagodbe", rekla je Nikolina Farčić iz Ceha turističkih djelatnika i ugostitelja.

Sve je manje ljudi unutar zidina, u zaštićenoj UNESCO-ovoj baštini, a sve više ugostiteljskih objekata. Danas ih je 150, a 1982. godine unutar zidina bilo je tek 60 ugostiteljskih objekata. Također, tada je u gradu živilo pet puta više stanovnika nego danas.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr