Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić jučerašnju je izjavu načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuka u Dubrovniku u kojoj je izrazio žaljenje, ali ne i ispriku za ratne događaje iz devedesetih, a pri čemu se pozvao na ekumenski dijalog, ocijenio 'grubom politizacijom', 'provokacijom' i 'izjednačavanjem strana u sukobu'.


"Žaljenje, uz jasno naglašeno odbijanje bilo kakve isprike i osobito izjednačavanje strana u sukobu, pa čak i više od toga, bitno se razlikuje od onog 'oprostite' izgovorenog tijekom ekumenskog bogoslužja i molitve za jedinstvo u dubrovačkoj katedrali", stoji u biskopovu priopćenju.

Biskup Uzinić ocjenjuje kako "ovime nije, kako je kazao gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, otvoreno jedno novo poglavlje, nego se - srećom ovaj put samo riječima - ponovilo ono staro poglavlje koje je i dovelo do rata".

Osvrčući se na Ćukovu izjavu kako je "sad trenutak da zažalimo za onim što se dogodilo i da oprostimo jedni drugima, kršćanski, kako su nas poučili episkop zahumsko-hercegovački i biskup dubrovački", biskup Uzinić upozorava kako je dolazak načelinka općine Trebinje u Dubrovnik politički događaj koji nema nikakve veze s ekumenskim odnosima i poukama koje su izmijenili zahumsko-hercegovački episkop Grigorije i on.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Getty Images) Serijski lopov krao po kamp-kućicama u Dubrovniku: Policija pronašla tek dio novca Uznemiravanje djeteta, ilustracija Silovatelju malodobne pokćerke sud smanjio kaznu jer je bio u Domovinskom ratu

"Žao mi je što se ekumenski dijalog politizira na tako grub način"

"Žao mi je što se ekumenski dijalog i suradnja koju smo episkop i ja počeli graditi politizira na tako grub način", stoji u priopćenju.

Uzinić ističe kako je međusobna suradnja Trebinja i Dubrovnika nužna ali ta suradnja i dijalog nemaju, niti mogu imati, budućnost i dobre plodove ako su zasađeni na lošem tlu neistina i začinjeni ciničnošću.

"Pozivam vjernike Dubrovačke biskupije i sve građane Dubrovnika, osobito udruge proizašle iz Domovinskog rata da se ni na koji način ne daju isprovocirati ovim izjavama, nego da sačuvamo dostojanstvo ali i dužan pijetet prema svima onima koji su iz ljubavi prema Dubrovniku i domovini svoje živote i žrtvu ugradili u našu slobodu", stoji u reagiranju dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.