Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić jučerašnju je izjavu načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuka u Dubrovniku u kojoj je izrazio žaljenje, ali ne i ispriku za ratne događaje iz devedesetih, a pri čemu se pozvao na ekumenski dijalog, ocijenio 'grubom politizacijom', 'provokacijom' i 'izjednačavanjem strana u sukobu'.


"Žaljenje, uz jasno naglašeno odbijanje bilo kakve isprike i osobito izjednačavanje strana u sukobu, pa čak i više od toga, bitno se razlikuje od onog 'oprostite' izgovorenog tijekom ekumenskog bogoslužja i molitve za jedinstvo u dubrovačkoj katedrali", stoji u biskopovu priopćenju.

Biskup Uzinić ocjenjuje kako "ovime nije, kako je kazao gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, otvoreno jedno novo poglavlje, nego se - srećom ovaj put samo riječima - ponovilo ono staro poglavlje koje je i dovelo do rata".

Osvrčući se na Ćukovu izjavu kako je "sad trenutak da zažalimo za onim što se dogodilo i da oprostimo jedni drugima, kršćanski, kako su nas poučili episkop zahumsko-hercegovački i biskup dubrovački", biskup Uzinić upozorava kako je dolazak načelinka općine Trebinje u Dubrovnik politički događaj koji nema nikakve veze s ekumenskim odnosima i poukama koje su izmijenili zahumsko-hercegovački episkop Grigorije i on.

Vezani članci Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika pozvao sugrađane na cijepljenje: "A Vi, dragi antivakseri..." PR Pročitajte kako su ovi sretnici gledali finale EURO 2020

"Žao mi je što se ekumenski dijalog politizira na tako grub način"

"Žao mi je što se ekumenski dijalog i suradnja koju smo episkop i ja počeli graditi politizira na tako grub način", stoji u priopćenju.

Uzinić ističe kako je međusobna suradnja Trebinja i Dubrovnika nužna ali ta suradnja i dijalog nemaju, niti mogu imati, budućnost i dobre plodove ako su zasađeni na lošem tlu neistina i začinjeni ciničnošću.

"Pozivam vjernike Dubrovačke biskupije i sve građane Dubrovnika, osobito udruge proizašle iz Domovinskog rata da se ni na koji način ne daju isprovocirati ovim izjavama, nego da sačuvamo dostojanstvo ali i dužan pijetet prema svima onima koji su iz ljubavi prema Dubrovniku i domovini svoje živote i žrtvu ugradili u našu slobodu", stoji u reagiranju dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.