Vrhovni sud, ilustracija
Vrhovni sud, ilustracija Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Pixsell

Državno sudbeno vijeće (DSV) pokrenulo je postupak izbora predsjednika Vrhovnoga suda i objavilo javni poziv kandidatima da do sredine veljače podnesu prijave sa životopisom i programom rada.


Javni poziv objavljen je u Narodnim novinama i na mrežnoj stranici DSV-a.

Vezani članci Lana Peto Kujundžić Stigla prijava: Lana Peto Kujundžić prijavila se za mjesto predsjednice Vrhovnog suda Zoran Milanović i Andrej Plenković Ustavni sud ne ide na ruku Milanoviću: "Za Vrhovni sud može predložiti samo kandidata koji se javio na javni poziv"

Za predsjednika Vrhovnog suda može se kandidirati hrvatski državljanin koji je najmanje 15 godina radio kao pravosudni dužnosnik, odvjetnik ili javni bilježnik, sveučilišni profesor pravnih znanosti koji ima položen pravosudni ispit i najmanje 15 godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita.

Kandidat može biti i ugledni pravnik s položenim pravosudnim ispitom i najmanje 20 godina radnog iskustva koji se dokazao svojim stručnim radom na određenom pravnom području, kao i stručnim i znanstvenim radovima.

Uz potvrdu o obavljanju tih poslova, kandidat prijavi treba priložiti i podatke o radu (životopis), dokaz o hrvatskom državljanstvu, uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, ne starije od 6 mjeseci, te program rada.

Kandidati koji podnose prijavu, a ne obnašaju pravosudnu dužnost, prijavi su dužni priložiti i diplomu o završenom sveučilišnom diplomskom studiju prava te svjedodžbu ili uvjerenje o položenom pravosudnom ispitu.

Postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda pokreće DSV objavom javnog poziva, najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata odnosno najkasnije 30 dana nakon prestanka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda.

Zaprimljene prijave DSV će dostaviti Uredu predsjednika RH, u ovom slučaju Zorana Milanovića, koji će o kandidatima zatražiti mišljenje od opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe.

Na prijedlog predsjednika države, predsjednika Vrhovnog suda bira Hrvatski sabor na četiri godine, nitko na tu dužnost ne može biti biran više od dva puta.

Predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi koji je na tu je dužnost izabran 14. srpnja 2017. mandat istječe u srpnju ove godine.

Sessa je izabran po prijašnjem zakonu koji nije predviđao natječaj, odnosno javni poziv i na prijedlog predsjednice države. Zakonskim izmjenama iz 2018. uređeno je da DSV raspisuje javni poziv za mjesto predsjednika Vrhovnog suda.

Predsjednik Vrhovnog suda po položaju je i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju