Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno odvjetništvo potvrdilo nam je kako istražuje poslove oko zbrinjavanja opasnog azbesta u okolici Splita! To je jedan od poslova za koje je bio nadležan uhićeni šef Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo.


Da je tamo bilo malverzacija i da se preko tih poslova isisavao državni novac, upozoravaju već neko vrijeme Udruge za zaštitu okoliša. Ne žele da istraga protiv Mladinea stane samo na aferi Fimi medija. Azbestne cijevi zatrpane su ovdje u Mravinačkoj kavi. Samo nekoliko metara dalje živi Ljubo Čavarušić, koji se kaže ne osjeća siguran. 'Normalno je da živim u strahu, dovozili su tu azbest, a pitanje je koliko su to po propisima sanirali', pita se Čavarušić.

Vezani članci Slika nije dostupna Gotova sanacija azbestnog otpada u Vranjicu Slika nije dostupna Slovenski azbest prijeti Hrvatskoj

>> Radnici 'Salonita' prosvjedovali pred Trgovačkim sudom u Splitu

>> Tisućama bolesnika prijeti rak zbog azbestnih ploča

No da se sanacija Salonita i cijelog područja ne prati dobro već neko vrijeme upozoravaju u Udruzi oboljelih od azbestoze. 'To je bila borba za teren, a ne sanacija Salonita. Ni danas nema prave sanacije ni Salonita ni Mravinačke kave ni drugih dijelova. To su neke druge borbe i prije bi rekao da je to neko pranje novca i svega skupa nego šta je to prava sanacija', kaže Grga Mandić iz Udruge oboljelih iz azbestoze.

Mreža ekoloških udruga upozorava kako sumnjaju da se na sanaciji Salonita izvukao novac i to preplaćivanjem radova na kojima su bile angažirane podobne tvrtke. Navode i kako se iznos za primjerice igralište koje je napravljeno u Mravinačkoj kavi neprestano povećavao. 'Imamo podatke da je naplaćeno izvlačenje azbesta iz taložnica gdje se azbest taloži, a taj azbest je još uvijek na istom mjestu', zaključuje Mandić.