Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Osigurani božićnica i regres

Državnim službenicima raste plaća: "Nitko nas više neće moći zvati uhljebima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Premijer Andrej Plenković izvijestio je da su na Vladi usvojili sve dokumente kako bi se mogao potpisati KU te zahvalio ministru Paviću i kolegama što su u partnerskom duhu i suradnoj metodi u protekla dva mjeseca uspjeli postići dogovor o KU-u.

Osigurana sredstva za božićnicu i regres

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje treba rezati Svi su za dogovor, no što ako se opet spomene smanjivanje plaća? Slika nije dostupna Vilim Ribić 'Vladina odluka je pravno nasilje nad 300.000 građana'

Najznačajnijim je ocijenio to što je dogovoreno povećanje osnovice od 6 posto te što će u proračunu biti osigurana sredstva za božićnicu i regres.

Smatram da je to vrlo kvalitetan sporazum i da će se nastaviti suradnja socijalnim dijalogom, rekao je Plenković i najavio za idući tjedan sjednicu GSV-a, kao i da će zajedno s ministrom Pavićem biti u Goeteborgu na socijalnom summitu. Te su teme važne za Hrvatsku i na razini EU-a, istaknuo je.

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada. Još predstoji povećanje plaća od 2 posto za studeni, što je ukupno povećanje od 6 posto na godišnjoj razini, tako da će osnovica plaće iznositi 5.421,54 kune.

To je unutar fiskalne politike koju Vlada provodi kroz smanjenje udjela javnog duga u BDP-u i ispunjavanje maastriških kriterija, to je maksimum koji smo mogli osigurati, a da se ponašamo odgovorno, poručio je Pavić.

Povećanje u proračunu za 1,4 milijarde kuna

To će u proračunu za iduću godinu značiti povećanje za 1,4 milijarde kuna i bit će, uz indeksaciju mirovina, najveće povećanje poračunskog izdvajanja, pojasnio je Pavić.

Potpisani KU štiti osnovna i dodatna prava zaposlenika u državnim službama i primjenjuje se od 1. studenoga, tako da neće biti prekida u ostvarenju tih prava. Istaknuo je da su osigurana sredstva za božićnicu u ovoj godini te za božićnicu i regres u idućoj godini.

Radi postupka planiranja proračuna dogovoreno je da će se o osnovici, božićnici, regresu i daru za djecu pregovarati svake godine početkom svibnja, kako bi se pregovori mogli voditi kvalitetnije i rezultati planirati u fiskalnoj politici.

Pavić je također izrazio uvjerenost u skoro postizanje dogovora i potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama.

U KU za državne službenike unesena je i odredba kako će se u slučaju da Vlada sa sindikatima javnih službi ugovori materijalna prava povoljnija od onih za državne službe, povoljnija prava jednako primjenjivati i na državne službenike i namještenike.

Prava državnih službenika vraćena na razinu iz 2008.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić ustvrdio je kako KU daje sigurnost zaposlenicima u državnim službama da ih "nitko više neće moći zvati uhljebima" i najavio da će nastojati poboljšati još neka materijalna prava zaposlenika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako su se potpisanim sporazumom vratili na razinu iz predkrizne 2008. te da očekuje daljnje poboljšanje prava zaposlenika.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša dodao je da su zaposlenici ipak izgubili još dodatna 3 posto povećanja osnovice, pa se još nisu vratili na razinu iz 2012.

Najavio je razgovore o novom Zakonu o plaćama i izrazio nadu da će se o toj važnoj temi razgovarati o partnerskom duhu, kako što je to bilo za KU. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene