Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hristos se rodi'

Državni vrh na proslavi pravoslavnog Božića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac na tradicionalnom domjenku u povodu pravoslavnog Božića istaknuo je očekivanja u obnovu izgubljenog povjerenja hrvatskog društva u politiku i vlastitu državu, te je pozvao građane da se na skorašnjem referendumu izjasne za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji.

Na početku 2012. godine, u svjetlu rastućih nejednakosti u hrvatskom društvu, trebaju nam ideje drugačijeg društva koje će inspiraciju potražiti u najsiromašnjijima, za razliku od 90-ih kada se ona tražila u 200 najbogatijih, istaknuo je Pupovac na domjenku. Isto tako, dodao je, treba zaustaviti rastući osjećaj kod građana da im vlastita država sve manje služi i da joj sve manje pripadaju.

Prijemu Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Novinarskom domu nazočio je hrvatski državni vrh - predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem i premijer Zoran Milanović. Pozivu na božićni domjenak, uz oko 400 uzvanika, odazvali su se i članovi hrvatske vlade i predstavnici Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, dužnosnici iz regije, istaknute osobe iz javnog društvenog, političkog i ekonomskog života Hrvatske, te ugledni članovi srpske zajednice.

Obraćajući se čelnicima hrvatske države, Pupovac je istaknuo vjeru u njihovo poslanje i sposobnost da politici vrate moć, koja joj je protekla dva desetljeća, kako je rekao, u mnogo čemu otuđena. Očekujemo, istaknuo je, da se okrenu našim realnim potrebama i mogućnostima a ne imaginarnom svijetu, bilo nacije, bilo države. Uoči državnog referenduma o pristupanju Europskoj uniji, Pupovac je pozvao građane da se izjasne za pristupanje.

'Nema nam drugoga nego skočiti u vodu bez obzira na to što nismo sigurni ni kakvi smo plivači ni kakva je voda u kojoj trebamo plivati", rekao je Pupovac koji smatra da odgoda referenduma nema smisla jer nemamo dovoljno kvalificirane institucije za kvalitetnu javnu raspravu.

Pridruživanje Europi Pupovac smatra jednim od načina da se u hrvatskom društvu obnovi izgubljena energija i vjera. "Zato ne treba bježati od Europe kao što ne treba bježati ni od postjugoslavenskog prostora u koji smo nekada entuzijastično ušli', poručio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Krvav Božić 14-godišnjak ubio sestru jer su se posvađali oko božićnih poklona: Njezina je beba sve gledala u kolicima Dijete u potrebi - 3 Treba im pomoć Božićno čudo u Baranji - Dječak koji se bori s teškom bolesti sve je šokirao: "Bile su suze radosnice, ne mogu vam ni opisati"

Dodijeljene nagrade

Tradicionalnom čestitkom Hristos se rodi predsjednik SNV-a Milorad Pupovac zaželio je svim pravoslavnim vjernicima sretan Božić. Svečanost je završena dodjelom nagrada SNV-a. Nagrade Svetozar Pribićević za unaprjeđenje hrvatsko-srpskih odnosa dobili su predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, a bit će im uručene naknadno, prvom prilikom kada predsjednik Srbije bude došao u Hrvatsku.

Nagrada Nikola Tesla za doprinos razvoju srpskih institucija posthumno je dodijeljena predsjedniku Zajedničkog vijeća općina Milošu Vojnoviću, te donedavnom potpredsjedniku hrvatske vlade Slobodanu Uzelcu.

Nagradu Dijana Budisavljević za humanizam posthumno je dobila Darinka Janjanin, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine grada Rijeke, dok su nagrade za doprinos afirmaciji antifašizma "Gojko Nikoliš" dobili Josip Boljkovac i Rade Bulat.

U znak prosvjeda protiv dodjele nagrada Boljkovcu i Bulatu, članovi Mladeži Hrvatske čiste stranke prava dočekali su uzvanike na ulazu u Novinarski dom s transparentima na kojima je, uz fotografije Josipa Boljkovca, Josipa Manolića i Rade Bulata te poruke ljubavi i mira, bilo istaknuto pitanje 'Gdje ste glavni državni odvjetniče Mladenu Bajiću'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene