Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijava DORH-u

Državni ured za reviziju: SDP laže!; Opačić: Žao nam je

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se priča o SDP-ovom kašnjenju s objavom financijskog izvješća. Nakon što su iz Državnog ureda za reviziju objavili da ih SDP nije obavijestio o kašnjenju te su najavili prijavu DORH-u, iz vladajuće stranke je stigla isprika. Prijavu SDP-a DORH-u već je podnio DIP.

U ime SDP-a novonastalu situaciju komentirala je ministrica Milanka Opačić. Opačić je ponovila kako je 'žena koja radi u računovodstvu završila na operaciji srca'. Istaknula je kako nije bila namjera kasniti, ali da nisu htjeli priložiti polovično izvješće. Na pitanje jesu li prijavili izvješće Državnom uredu za reviziju Opačić je samo rekla da su 'obavijestili Finu'.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zanimljiva imena Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama: Stranci prijeti kazna Predaja kandidacijskih lista za parlamentarne izbore Neki rokovi bliže se kraju Otkriva se sve više imena na listama: U DIP-u je gužva, Plenković obećao puno toga i ukazao se na TikToku, javio se Milanović...

'Bilo je šlampavosti'

'Koliko znam obaviještena je Fina i to je valjda jedina obavijest koja je išla. Očito je uslijed medijskog pritiska bilo i nekakvih nespretnosti, šlampavosti neke informacije nisu bile točne. Moram reći da se u ime SDP-a ispričavam hrvatskim građanima zbog toga što smo zakasnili dva dana s financijskim izvješćem', rekla je Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a.

'Nismo ništa skrivali'

Iz Državnog ureda za reviziju danas je poručeno kako će zbog kašnjenja objave godišnjeg financijskog izvješća SDP biti prijavljen Državnom odvjetništvu i saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Podsjetila je kako je SDP svih dosadašnjih godina imao pozitivno mišljenje Državne revizije. 'To znači da su naše financije bile uvijek uredne i nismo ništa skrivali pa tako ni danas', rekla je. Na primjedbu novinara da Državni ured za reviziju opovrgava da ih je SDP izvijestio o kašnjenju izvješća, Opačić je uzvratila kako može jedino reći da je zbog medijskog pritiska bilo 'nekih nespretnosti i šlampavosti i da neke informacije nisu bile točne'.

O prekršajnoj kazni koja, sukladno zakonu, prijeti SDP-u zbog kašnjenja s predajom izvješća za 2012. godinu potpredsjednica te stranke je rekla kako je SDP bila stranka koja je uvijek prihvaćala sve što po zakonu treba i prema tome će poštivati odluku onih koji će o tome odlučivati.

Komentirao i Leko

Razloge SDP-ovog dvodnevnog kašnjenja s objavom izvješća o utrošku proračunskog novca predsjednik Sabora Josip Leko vidi u srčanim tegobama stranačke kolegice odgovorne za SDP-ovo računovodstvo, zbog kojih je završila na operaciji i ugrađeni su joj stentovi, sve to točno u vrijeme kada je bila zadužena objaviti izvješće.

'Ne vidim tu nikakvu lošu nakanu ni aljavkost, nego vidim prst sudbine, dakle bolest kao razlog za to', kazao je. Naglasio je kako uopće ne razmišlja o mogućoj kazni za njegovu stranku, jer, rekao je, to nije njegova briga, već nadležnih institucija koje prate rad stranaka, dakle i njihovu ažurnost i odgovornost.

Podsjetimo, nakon što je SDP jučer objavio financijski izvještaj za 2012. uz objašnjenje da kasne jer je osoba zadužena za to imala zdravstveni problem, iz Državnog ureda za reviziju tvrde da njih nije nitko obavijestio.

>> SDP objavio financijsko izvješće na internetu, u plusu su nekoliko milijuna kuna

Dnevnik.hr je iz Državnog ureda za reviziju doznao da njih nije nitko obavijestio te su najavili da će demantirati SDP jer im je izvješće stiglo tek danas. U Državnom izbornom povjerenstvu rekli su da ne bi bio problem to što SDP nije javno objavio izvješće, ukoliko su ga na vrijeme poslali Državnom uredu za reviziju. Na temelju tvrdnji iz Državnog ureda za reviziju, SDP to nije učinio na vrijeme.

Državni ured za reviziju: Prijavit ćemo SDP DORH-u

Zbog kašnjenja objave godišnjeg financijskog izvješća SDP će biti prijavljen Državnom odvjetništvu i saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, doznaje se od Državnog ureda za reviziju. 'To je ono što Državni ured za reviziju mora učiniti i to ćemo učiniti', izjavila je glasnogovornica Ureda Biserka Čoh Mikulec.



Zbog prekoračenja roka DORH je o SDP-u obavijestio i DIP.

'Iz navedenih zakonskih odredbi ne proizlazi ovlast Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske za podnošenje prijedloga Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora za donošenje odluke o obustavi isplate sredstava za redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna za razdoblje od tri mjeseca i odluke o gubitku prava na redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna za razdoblje od tri mjeseca, već je to u nadležnosti Državnog ureda za reviziju', stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.


  Po Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe neovisno o prekršajnoj odgovornosti, obustavlja se isplata sredstava za redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna, odnosno iz proračuna jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, političkoj stranci, nezavisnom zastupniku, zastupniku nacionalnih manjina i nezavisnom članu predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koji ne dostave Državnom uredu za reviziju godišnji financijski izvještaj s propisanim prilozima i u propisanom roku. Državni ured za reviziju i Državno izborno povjerenstvo dužni su o utvrđenim povredama ovoga Zakona obavijestiti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Kazna za stranke se kreće od 50.000 do 500.000 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene