Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitne izmjene ZOR-a

Državne tvrtke u šest mjeseci moraju otpustiti pet posto radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je sq sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o radu kojim se produžetak kolektivnog ugovora, nakon njegova isteka ograničava na šest mjeseci, a premijerka Jadranka Kosor ponovno je sindikalne čelnike pozvala na razgovor.

‘Pozivam sindikate na razgovor, dijalog, dogovor’, kazala je Kosor. Vjeruje da će se sljedećih dana predstavnici sindikata naći ponovno za stolom, a najbolje mjesto za to je, kaže, Gospodarsko socijalno vijeće. Predloženim izmjenama, koje bi stupile na snagu danom objave izmjena ZOR-a u Narodnim novinama, mijenjaju se članci 262. i 263. koji se odnose na produženu primjenu pravnih pravila kolektivnog ugovora nakon njegova isteka ili otkaza. Prema prijedlogu, više ne bi bilo automatskog produženja primjene kolektivnog ugovora već bi se on nakon isteka, a do sklapanja novog ugovora, mogao primjenjivati najduže šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dugovi i dalje neplaćeni Kosor novinaru: Ne razumijem o čemu pričate Slika nije dostupna Rok do 1. lipnja Za brisanje roka povrata duga državnih tvrtki kriv kompjutor?!

>> 'Sindikati previše dramatiziraju, Vlada se bavi komadićem problema'

Izmjenama članka 263. ZOR-a omogućuje se otkazivanje svih kolektivnih ugovora, kako onih sklopljenih na određeno tako i onih sklopljenih na neodređeno vrijeme. Trajanje tog otkaznog roka odredile bi ugovorne stranke, a ako to ne dogovore otkazni rok trajao bi mjesec dana. Izmjene se odnose i na stavak 3. članka 79. prema kojemu je dosada u slučaju da radničko vijeće ili sindikalni povjerenik uskrati suglasnost za otkaz radniku kod kojeg postoji profesionalna nesposobnost za rad, kao i da se kada nema radničkog vijeća i sindikalnog povjerenika, ta suglasnost može nadomjestiti sudskom ili arbitražnom odlukom. Po novome u zakonu ostaje da se samo u slučaju kada radničko vijeće ili sindikalni povjerenik uskrate suglasnost ona može nadomjestiti sudskom ili arbitražnom odlukom, dok je dio kada nema radničkog vijeća ili sindikalnog povjerenika brisan.

'Ne ukidaju se kolektivni ugovori'

Ministar mora, prometa i infrastrukture Boždar Kalmeta negirao je stajalište sindikalnih čelnika da se izmjenama ZOR-a ukidaju kolektivni ugovori. ‘To nije točno. Ne ukidaju se kolektivni ugovori nego se mijenja institut produžene primjene kolektivnog ugovora nakon njegova isteka’, kazao je. Podsjetio je kako danas ima situacija da se primjenjuju kolektivni ugovori koji su istekli i prije deset godina. ‘Izmjenama se potiče na pregovaranje. Daje se mogućnost pregovaranja i sindikatima i poslodavcima da u roku 6 mjeseci dogovore što je najbolje i za radnike i tvrtke’, rekao je Kalmeta.

U ovoj se državi konačno treba napraviti reda Ivan Šuker Kazao je i kako su se čelnici sindikata u dva navrata pozivani na razgovor oko izmjena ZOR-a, 12. i 27. svibnja, ali se ni na jednom sindikalni čelnici nisu odazvali. Kalmeta smatra kako je to praksa koja je isključiva i koja nije dobra. Premijerka Kosor podsjetila je i kako je Vlada prije godinu i pol dana pozvala socijalne partnere na potpisivanje sporazuma o socijalnom partnerstvu u posebnim okolnostima, u krizi.

Šest mjeseci za zbrinjavanje radnika

Donesen je i plan smanjenja broja zaposlenih u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu države i u javnim ustanovama. Prema njemu, sve državne tvrtke i javne ustanove u roku od šest mjeseci moraju napraviti analizu i program zbrinjavanja pet posto radnika koje moraju otpustiti. Za analizu imaju 60 dana, a nakon toga za otpuštanje još 120 dana.

Sindikati se nisu odazvali iako smo ih opetovano pozivali, rekla je Kosor, podsjećajući da je prošle godine BDP pao za 5,8 posto i da uvjeti nisu isti kao kada se pregovaralo o kolektivnim ugovorima. ‘Vlada će ispuniti sve svoje obveze do stupanja na snagu izmjena ZOR-a’, poručila je Kosor. Ponovila je kako se izmjenama ne zadire u prava u kolektivnim ugovorima jer se ni jedno pravo zakonom ne ukida, kako u ZOR-u ne postoji institut stečenih prava. Potičemo da se o pravima iz kolektivnih ugovora pregovara, ponovila je Kosor.

Šuker: Izmjenama ZOR-a ne ukidaju se radnička prava

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je  kako se vladinim prijedlogom izmjena Zakona o radu ne ukidaju nikakva radnička prava, kao što to smatraju sindikati, već se, naglasio je, daje mogućnost vladi i poslodavcima da počnu pregovarati o kolektivnim ugovorima u novim okolnostima.

‘Ovaj zakon ne ukida nikakva prava samo daje mogućnost vladi i poslodavcima da počnu pregovarati o kolektivnim ugovorima u novim okolnostima. Ništa drugo. Sve što oni pričaju, to su jednostavno neistine. Zakon je donesen i može se vidjeti na web stranici Vlade’, kazao je Šuker novinarima nakon sjednice Vlade upitan za komentar negativnog stava sindikata na promjene ZOR-a. ‘U ovoj se državi konačno treba napraviti reda. Nitko ne ukida kolektivne ugovore, nitko ne ukida kolektivno pregovaranje, samo smatramo da situacija u Hrvatskoj i općenito u svijetu nalaže nova pravila igre. Nekome se to ne sviđa jer postoje mnoge stvari koje nikada nisu produživane, a uredno se isplaćuju’, dodao je Šuker.

Na pitanje novinara plašili se generalnog štrajka odgovorio je protupitanjem - ‘Zar vi stvarno ne smatrate da je situacija u državi takva da svi moramo voditi brigu o tome kako da izađemo iz krize?’. ‘Prema tome, ako to nekome nije jasno, ako netko to ne želi prihvatiti... Vi se sjetite mog prijedloga proračuna u studenom 2008. koji predviđao da nema rasta plaća u 2009. godini. Tada sam jasno naznačio što će se događati u 2009. i onda smo na kraju, u travnju 2009. napravili ono što je trebalo napraviti’, dodao je. Upitan za komentar podatka da pad BDP-a u prvom tromjesečju ove godine iznosi 2,5 posto, Šuker je kazao kako to nije neočekivano.

‘To nije ništa neočekivano. Dapače, vidite da je manje od onoga što su mnogi ekonomski analitičari govorili. To je nešto što je u našim projekcijama zacrtano. Prema tome, ništa iznenađujuće, ali ohrabrujuće’, kazao je. Novinare je zanimao i komentar na uvrede koje su sindikalni čelnici uputili na njegov račun, a Šuker je odgovorio kako to ‘najviše govori o onima koji su to izjavili’. ‘To što su izjavili najviše govori o onima koji su to izjavili. Ja se nikad ne bih spuštao na tu razinu da to komentiram. Ako nemate argumente onda je najlakše vrijeđati’, rekao je. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene