Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državi ostaje 2 miljarde kuna

Država ukida stotine poreznih nameta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro će koju kunu uštedjeti poduzeća. Država ukida na stotine takozvanih neporeznih nameta. Građanima, ni iz džepa ni u džep, ali gotovo dvije milijarde kuna ostat će poslodavcima na raspolaganje.

Za male obrtnike sat gotovo da pokazuje 5 do 12. Posla je sve manje, a nametima ne znaju ni broj. 'Najmanje vremena mi ostaje za popravak satova, što mi je struka, a najviše vremena trošim na administraciju', kazao je ura Tomislav Volarić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Slika nije dostupna Najava ministra zdravlja Nakić: 'Razmišljamo o uvođenju posebnog poreza na slatkiše'

Spomenička renta i naknada za šume samo su dio parafiskalnih nameta koji za obrtnike poput Tomislava nemaju smisla. 'Ni sam ne znam što plaćam, jako puno toga. Svaki dan sam iznenađen kad mi dolazi poštar', kazao je Volarić.

>>
Grčić: 1. srpnja počinje smanjivanje parafiskalnih nameta!

To bi se trebalo promijeniti. Ministarstvo financija kreće u rezanje nameta. 'I za nas je nelogično da određena davanja moraju plaćati ili mali obrtnici, tipa urari, postolari dimnjačari jer to sa njihovom djelatnošću nema apsolutno nikakvih dodirnih točaka', kazao je Branko Šegon, pomoćnik ministra financija.

U ovom trenutku postoji čak 570 raznih parafiskalnih nameta. U prvoj fazi čišćenja brojka će se svesti na 270, a neki će biti i umanjeni. Gospodarstvo će zahvaljujući toj mjeri zadržati 2 milijarde kuna.

'To s druge strane znači da poduzetnici s tim sredstvima mogu smanjit svoje troškove, da radnici mogu povećat svoje plaće, da se mogu zadržati radna mjesta, kvalitetnija, a isto tako da se može ići u investicijski ciklus', kazao je Šegon.

Najveći broj nameta ukida se za poljoprivrednike, stočare, vinare i ribare. Primjerice, neće više biti naknade za nadzor nad uvozom sredstava za zaštitu bilja i naknade za okoliš radi ne stavljanja bio goriva na tržište.

Manja davanja mogu očekivati i korisnici medicinskih i obrazovnih usluga, a najveći rez, ukidanjem 2/3 nameta u svom resoru, napravit će ministarstvo prometa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene