Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNEVNIK.hr doznaje

Država će se ipak odreći PDV-a na kupnju uređaja za Palčiće, organizatorici akcije laknulo: "Ovo mi je najbolja vijest od rođenja unuka"

Željka Vučko, organizatorica akcije za Palčiće iz Petrove bolnice
Željka Vučko, organizatorica akcije za Palčiće iz Petrove bolnice Foto: DNEVNIK.hr
Na Facebook stranici akcije "Vratimo Palčiće u Petrovu" raspravljalo se o tome da se država ne želi odreći PDV-a na kupnju uređaja. Pokrenuta je i peticija, a onda se dogodio preokret.

"Potrebno je napisati zahtjev za povrat s objašnjenjem za što će se konkretno sredstva koristiti i mi ćemo ga u najkraćem roku odobriti", rekao nam je ministar financija Zdravko Marić.

Potvrdio je da će se država ipak odreći PDV-a na kupnju uređaja iz akcije "Vratimo Palčiće u Petrovu", u kojoj je do ponedjeljka skupljeno 5.272.940 kuna.

Željka Vučko, jedna od organizatorica akcije, informaciju je primila s oduševljenjem. 

"Ovo mi je najbolja vijest od rođenja unuka. Isplati se boriti. Idemo odmah pisati zahtjev", rekla nam je oduševljeno.

Prilikom kupnje prvih uređaja novcem od donacija iz akcije molili su Poreznu upravu da ih oslobodi PDV-a. Odgovorili su im da su donacije oslobođene plaćanja, ali ne i kupnja samih uređaja. 

To je naljutilo mnoge koji su na stranici akcije na Facebooku raspravljali o tome kako se država ne odriče novca. 

"Znala sam da ministar neće odoljeti valu dobrote"

"Puno bi se opreme moglo nabaviti za taj iznos i opremiti još bolnica", napisala je jedna korisnica. Pokrenuta je i online peticija. 

"Naše nastojanje da pomognemo najmanjima i medicinskom osoblju olakšamo ionako preteške borbe za njihov maleni, beskrajno vrijedan život, otežano je činjenicom da su ionako skupi uređaji, dodatno opterećeni plaćanjem PDV-a", pisalo je u pozivu na potpisivanje peticije. 

Danas druga priča. Nakon informacije da će država odreći PDV-a, na stranici akcije vlada oduševljenje. 

"Znala sam da ni Ministar Marić neće odoljeti ovom valu dobrote. Hvala, ministre. Ekipa, idemo dalje, samo jako. Za najmanje heroje", napisala je Vučko.

"Drugačije i nije moglo biti", "to je jedino moguće i pošteno", "nema predaje, upornost se isplati", neki su od komentara.

"Odobrit ćemo sredstva u visini iznosa PDV-a"

"Kako prema odredbama EU Direktiva o PDV-u nije moguće oslobođenje od plaćanja PDV-a pri isporuci dobara i usluga koje se plaćaju iz primljenih donacija novčanih sredstava, takvo oslobođenje nije moguće propisati niti odredbama Zakona o PDV-u. Slijedom te činjenice, a temeljem obrazloženog zahtjeva, Vlada Republike Hrvatske će na teret sredstava proračunske zalihe udruzi Palčić odobriti sredstva u visini plaćenog PDV-a za namjenu koju će predložiti sama udruga", objasnili su iz Ministarstva financija. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene