Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijave od srijede

Razmišljate o kupovini električnog automobila? Država je pripremila 12 milijuna kuna poticaja – tko prvi, njegovo!

Država dijeli novac za ekovozila (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Država dijeli novac za ekovozila (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Država dijeli novac za ekovozila (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Država dijeli novac za ekovozila (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Država dijeli novac za ekovozila (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Država dijeli novac za ekovozila (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Država dijeli novac za ekovozila (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Jedan od koraka prema očuvanju okoliša jest smanjenje štetnih ispušnih plinova iz vozila. U skladu s tim, država je pripremila 12 milijuna kuna poticaja za sve koji žele kupiti električno vozilo. Subvencionira se sve od automobila do bicikala, a poticaji su dostupni od srijede.

Država je pripremila novih 12 milijuna kuna za sufinanciranje električnih automobila s najviše 80 tisuća kuna, plug-in hibrida, koji se pune na struju, a mogu trošiti i gorivo, s 40 tisuća kuna, električnih skutera i motocikala s 20 tisuća kuna te električnih bicikala s 5 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Kućne solarne elektrane - 3 Win-win situacija Prazne uplatnice za grijanje? I to je moguće: Europska unija daje novac za solarne panele Provjereno Sukošan - 1 Prevara ili snalažljivost Općina dijelila zemljište u bescjenje da se vrate mladi, a niknule vile za iznajmljivanje: Načelnikov odgovor je genijalan

Država dijeli novac za ekovozila (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Država dijeli novac za ekovozila (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Naravno da je potrebno ići u tome smjeru i svjetska automobilska industrija ide u tome smjeru. Najmanje što možemo učiniti jest dati jedan dodatni impuls", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

No država još treba riješiti pitanje električnih punionica. Trenutačno ih je u Hrvatskoj 200-tinjak. Najviše na području Zagreba, najmanje prema Slavoniji i Dalmaciji. Problem mogu biti i česta stajanja. Primjerice, na putu od Zagreba do Splita, s prosječnim električnim automobilom čiji je doseg 130 kilometara, na punjenje ćete morati stati najmanje dva puta.

Država dijeli novac za ekovozila (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Država dijeli novac za ekovozila (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Mi smo svjesni toga da je potrebno izgraditi još značajan broj punionica, one moraju biti pokrivene zemljopisno i po pojedinim prometnim pravcima. Međutim, u ovom trenutku postoje i automobili koji se pune za 300 kilometara", govori Dubravko Ponoš iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

No automobili s takvim dosegom prilično su skupi, cijena im se penje i do 300 tisuća kuna. Ipak, diljem Hrvatske punjenje je na javnim punionicama potpuno besplatno.

Uštede s električnim automobilima

Ako ćete automobili puniti na javnim punionicama, to je besplatno. Ako se ipak odlučite puniti ga svake večeri kao što kod kuće punite mobitel, za jedno prosječno punjenje potrošit ćete otprilike 7 kuna, što je dovoljno da prijeđete sto kilometara, a u usporedbi s tim, za 100 prijeđenih kilometara trebate 70 kuna goriva.

Svi koji žele do državnih potpora od srijede se mogu javiti Fondu za zaštitu okoliša. Nužno je dostaviti im ponudu za električno vozilo koju ste dobili u autokući, koji oni provjere i sukladno tomu vam odobre poticaje ili ne.

Dodjela sredstava ide po modelu tko prvi, njegovo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene