Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Država će istražiti zakonitost prodaje Dukata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Čobanković je najavio da će država istražiti zakonitost prodaje Dukata francuskom Lactalisu, te dodao da nije zadovoljan ovim potezom. Otkrio je da je Vlada htjela organizirati određeni hrvatski konzorcij za otkup Dukata. Potezom Luke Rajića nije zadovoljan ni sam premijer Sanader.

'Bez dovoljno informacija teško je govoriti o Lactalisovu preuzimanju Dukata. Osobno nisam zadovoljan, te će državne institucije ispitati ovo preuzimanje', kazao je u petak Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva na otvaranju 10. poljoprivrednog međunarodnog bjelovarskog sajma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Lactalis će kupovati hrvatsko mlijeko' Slika nije dostupna Mesić: 'Rajić mi je obećao da ni jednu kunu neće iznijeti van'

Ministar je dodao da je riječ o preuzimanju privatne tvrtke, a da je privatno vlasništvo ustavna kategorija, piše Vjesnik.

No, Vlada će, pronaći načina da zaštiti domaće proizvođače mlijeka. 

'Očekujem da ćemo se ubrzo sastati s Upravom Dukata, odnosno njegovim novim vlasnicima, ako je preuzimanje prošlo po zakonu', kazao je ministar. 

Đurđa Adlešić, gradonačelnica Bjelovara, kazala je da je prodaja Dukata postala top tema u gradu sira, Bjelovaru. 

Dodala je kako je u bjelovarskoj Sireli počelo 'torbarenje' dionicama te da je zabrinuta za 350 radnih mjesta u tvornici koja posluje u sastavu Dukata.

'Ne želimo biti laktofriz u prodaji Dukata', kazala je Đurđa Adlešić. 

Prema njezinim riječima, tražit će se Vladino jamstvo u zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje na putu ulaska Hrvatske u EU. 

Samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje se proizvede 100 milijuna litara mlijeka. 

- Hrvatska se opredijelila za tržišno gospodarstvo i svaki privatni poduzetnik može prodati svoju tvrtku, ali kada je riječ o strateškoj industriji, poput mliječne, država je zainteresirana da vidi kako se transakcije obavljaju, izjavio je danas u Berlinu hrvatski premijer Ivo Sanader komentirajući prodaju mliječne
industrije Dukat tvrtki Lactalis.

- Mi smo se opredijelili za tržišno gospodarstvo, za to da svaki
svaki privatni poduzetnik može prodati svoju tvrtku. Naravno kada je riječ o ovakvoj, strateškoj industriji, onda je država itekako zainteresirana da vidi što se tu događa, rekao je Sanader, koji zamjera što Vlada nije bila obaviještena da se priprema ta transakcija.

- Ne bih želio da se to krivo shvati, mi apsolotuno podržavamo sve investicije u Hrvatsku, bilo domaće bilo strane, pa su tako dobro došli svi oni koji hoće raditi na dobrobiti hrvatskog gospodarstva, rasta standarda naših ljudi i zapošljavanja, istaknuo je Sanader, koji je u Berlinu sudjelovao na summitu Europske pučke stranke.

Kad je u pitanju prodaja Dukata, čijih je 91,94 posto dionica bilo u vlasništvu Luke Rajića, tvrtki Lactalis, jednoj od vodećih svjetskih mljekarskih grupacija, Sanader je uputio prigovor što Vlada nije ranije obaviještena.

- Mi u Vladi nismo znali da se priprema ova transakcija, pročitali smo to iz medija, što nije dobro, jer kada je riječ o velikoj tvrtki onda je trebalo drugačije raditi, i to je moj prigovor, rekao je.

Sanader je istaknuo da će Vlada itekako paziti na to da se zaštiti prije svega primarna proizvodnja, proizvođači mlijeka.

- Tu je interes države, bez obzira što je riječ o privatniku i s
jedne i s druge strane. U tom smislu podržavam ulazak stranih investitora u Hrvatsku, dakle oko toga uklanjam svaku sumnju, ali nije dobro da se to radi na ovakav način, kazao je predsjednik Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene