Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dolazi Božić, no čini se da će mnogi ove godine vidjeti i onu tamnu stranu koja se od blještavila okićenih gradskih trgova ranije nije toliko isticala.


I dok ćemo svi ovaj Božić slaviti skromnije, najpogođeniji su ipak oni najsiromašniji. Dubrovački beskućnici smješteni u derutnom hotelu, ili onome što je od njega ostalo. Božić dočekuju u hladnoći, u sobama s razbijenim prozorima i vlažnim zidovima. 'Vis 2' nekada je bio jedan od ljepših dubrovačkih hotela. Danas je dom za pedesetak dubrovačkih beskućnika. Život u derutnim hotelu gotovo je nepodnošljiv. 'Što vam imam pričati, evo vidite sami kakva je situacija ovdje u ovom hotelu. Samo što se ovdje situacija ne rješava. Ovo nije za ljude, oni nije ni za životinje', rekao je Miho Fjordović. U hotelu pretežno žive bivši branitelji i teški bolesnici. Vicko Lazzari živi u desetak kvadrata, premda je srčani bolesnik, umjesto ruke ima protezu, a boluje i od epilepsije. 'Teško je, užasno teško', kaže Lazzari. Beskućnici su ovdje godinama, neki čak od 1998. Kažu, krov prokišnjava, vlaga je ogromna, a pojavila se čak i tuberkuloza. Skorašnji blagdani njima mjesto radosti, donose samo tugu.

Obećanje, ludom radovanje

Vezani članci Andro Vlahušić (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Bivši gradonačelnik Dubrovnika i ministar zdravstva Andro Vlahušić ponovno ulazi u gradonačelničku utrku Jadran Barač Uhićen predsjednik dubrovačkog SDP-a i kandidat za gradonačelnika, sam se predao policiji

Božić je za par dana. Kako će ga dočekati? 'Nikako. Izvadit ćemo sve, podijeliti sve što imamo', kazao je Lazzari kroz suze. Hotel 'Vis 2' među rijetkima je hotelima koji su još uvijek razrušeni. Razlog neobnavljanja je pitanje vlasništva naime, hotel je vlasništvo Vlade BIH. Unatoč tome, Grad Dubrovnik hotel je proglasio prihvatilištem za beskućnike. Većina njih, tvrde, imaju pravo na rješavanje stambenog pitanja. 'Dobio sam obećanje da će me za mjesec dana riješiti. Međutim, to obećanje od mjesec dana, eto, od 2002. godine do danas, još sam tu', rekao je Marinko Tuka. 'Sva prava postoje na stolu, ali sve je teoretski', dodaje Zoran Jurić. Beskućnici se tješe riječima 'bolje ovdje nego na ulici'. Osim utjehe, ništa im drugo ni ne preostaje.