Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jazavac na sudu

Nevjerojatna bitka za naknadu štete: Na autocesti naletio na divlju životinju, a onda je počela igra prebacivanja odgovornosti

Ilustracija - 3
Ilustracija - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ilustracija - 1 Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija - 2 Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr ilustracija - 4 ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Dražen Rossi Galerija 1/7 >>
Nevjerojatnu bitku za naknadu štete na automobilu vodi Dražen Rossi iz Podstrane. U siječnju je na autocesti naletio na jazavca koji je na mjestu nesreće i uginuo. On nije kriv. Lopticu odgovornosti mjesecima prebacuju HAC i osiguravajuća kuća Hrvatskog lovačkog saveza, pa bi na kraju moglo biti da je za sve kriv – jazavac.

 Autocestom se Dražen Rossi vraćao s puta iz Italije prema Dalmaciji. Bila je noć, brzina prilagođena. A onda šok – pod kotačima mu se našla životinja, jazavac. ''Jazavac je bio na autoputu, izletio. Jednostavno su jazavci životinje koje je nemoguće kontrolirati'', priča Dražen Rossi.

Pročitajte i ovo Kaštel zavijen u crno - 5 Tragedija u Kaštel Sućurcu Da se nije zamijenio za smjenu, iz gorućeg bi auta spašavao vlastitu obitelj: "To je nešto iz noćne more vatrogasaca" Vinko Hrabar spasio dijete iz gorućeg automobila Spasili djete iz plamena Pronađen i drugi heroj, njegovo prezime sve govori: "Vidio sam žensku ruku okrenutu prema djetetu..."

Zaustavio je automobil kraj Šibenika gdje se dogodila nesreća i zvao policiju, koja je izašla na mjesto događaja. Obavljenim očevidom utvrđeno je da je do prometne nesreće došlo kada prednjim dijelom vozila nalijeće na divlju životinju jazavca, koji je izašao na kolnik ispod središnje metalne zaštitne ograde, stoji u policijskom priopćenju.

''Zavlačili su me''

Jazavac je uginuo na mjestu, a za njim je ostala šteta na automobilu. Policija mu je, kaže, sugerirala da se za naknadu štete javi Hrvatskim autocestama. Rossi je to i učinio.

''Oni su napisali da oni nisu odgovorni, da je žičana ograda bila postavljena'', kaže Dražen. HAC ga upućuje na Hrvatski lovački savez, koji za naknadu štete od naleta životinja ima nacionalnu policu kod Croatia osiguranja. ''Zavlačili su me, odugovlačili'', rekao je Rossi.

Obratio se zato izravno savezu i saznao da su ih oni na vrijeme uputili da se jave lokalnom lovoovlašteniku ako se nesreća dogodila na lovnom području. ''Ali zato što se ne radi o lovnom području oni su se pravili kao da ne znaju da autoceste nisu lovačko područje'', priča Dražen.

Savez jedno, HAC drugo

U odgovoru za Dnevnik Nove TV precizno su rekli da ta polica pokriva štetu koju prouzroči divljač na državnim cestama i prugama koje su sastavni dio lovišta.

''Ako je ušla životinja, u ovom slučaju jazavac, mogla je ući jedino zemljom, ne može letjeti, znači da je negdje probijena zaštitna ograda koje trebaju autoceste održavati i osiguravati promet, ima rupu ili ima prolaz, a netko to nije spriječio'', govori tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor.

No HAC kaže drugačije. ''Brigu o životinjama, kao i o zaštiti prirode, očuvanju, uzgoju i pravilnom lovu divljači provode lovačka društva, koja su i vlasnici divljači'', poručuju iz HAC-a.

Prije dvije godine pronađeno rješenje

I ministarstvo poljoprivrede ovo demantira. ''Ovlaštenik je vlasnik divljači kada je odstrijeli i stavi markicu koju je dobio. Divljač nema svijest, ali u našoj sudskoj praksi često je divljač opasna i u sudaru kamiona i divljači kao opasnih stvari u pravilu u sudskoj praksi kriva je divljač'', objašnjava državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Željko Kraljičak.

Kako su sudski postupci bili predugi, a praksa neujednačena, Vlada je još 2018. godine postigla rješenje: Ministarstvo Savezu dodjeljuje sredstva za financiranje police osiguranja. Dosad je isplaćeno više od 40 milijuna kuna.

''Sredstva koja mi osiguravamo za financiranje polica osiguranja u više od 50 posto uplaćuju lovoovlaštenici za pravo lova'', kaže Kraljičak.

Naleti na životinje nisu rijetkost

S obzirom na to da ta polica ne pokriva autoceste, Ministarstvo prometa u siječnju je izdalo naputak HAC-u da osigura sredstva za isplatu šteta nastalu od naleta vozila na divljač.

''Svakako ćemo završiti na sudu. Na sudu ćemo mi pokušati dokazati da ako smo platili autoput, kao što i jesmo, imamo pravo na sigurnu vožnju'', poručuje Dražen Rossi.

Naleti na životinje ne događaju se tako rijetko. U ponedjeljak se jedan muškarac kod Osijeka sudario s magarcem. Kažnjen je vlasnik, a magarac se oporavlja. Slučaj s jazavcem tek čeka rasplet. Vozač poručuje da nije kriv on, ali ni jazavac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene