Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U RH 334 tisuće nezaposlenih!

Ministar Popijač mora objasniti broj nezaposlenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đuro Popijač, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, sazvao je hitnu tiskovnu konferenciju povodom rasta broja nezaposlenih u Hrvatskoj.

Tiskovna konferencija održati će se u 9 sati, a poziv za nju novinarima je upućen tek kasno sinoć. Očigledno je kako će ministar Popijač pokušati objasniti drastični broj nezaposlenih te činjenicu kako su brojke prilično kasno objavljene.

Pročitajte i ovo Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame" Alen Mrvac, Moj Posao Dugo je bilo na vrhu Donedavno najtraženije zanimanje više nije toliko traženo: "Došlo je do pada broja oglasa za 30 posto"

Čak 334 tisuće nezaposlenih osoba zabilježeno je u RH u siječnju 2011. godine.

Nezaposlenost u Hrvatskoj dramatično je porasla - u siječnju se na Zavodu za zapošljavanje našlo 334 tisuće nezaposlenih. Riječ je o visokoj nezaposlenosti koja se ne bilježi u posljednjih osam godina. Slično je bilo tek 2005. Ovo je skok od gotovo 15 tisuća novoprijavljenih na burzi. 

Zanimljivo kako objava dolazi sredinom mjeseca ili nikad kasnije, a i na samim stranicama zavoda - teško je naći tu brojku. Potrebno je vremena i dosta matematike da bi se došlo do brojke od 334 tisuće nezaposlenih.

Luković: 'Nezaposlenost će rasti, zemlja stagnirati'

Umjesto uobičajenih podataka o broju evidentiranih osoba i postotnim promjenama ulazaka u nezaposlenost i izlazaka iz nezaposlenosti, kakve je objavljivao sve ove godine, HZZ je u svojem izvještaju o stanju na tržištu rada ovoga puta ponudio objašnjenja o načinu praćenja zaposlenosti i nezaposlenosti, usporedbama sa zemljama EU prema anketnoj nezaposlenosti, utjecaju sezonskih gospodarskih aktivnosti na nezaposlenost i odnosu gospodarskog rasta i kretanja nezaposlenosti.

Odstupanje od višegodišnje prakse

Zašto je ta državna ustanova odstupila od dosad uobičajenog načina praćenja i predstavljanja podataka o registriranoj nezaposlenosti nije se moglo doznati, budući da se na telefonske pozive u posljednja dva dana nitko od mjerodavnih nije javljao.

U podacima koje su objavili ističe se da je u siječnju 2011. smanjen broj ulazaka u nezaposlenost iz rada za 16,4 posto u odnosu na siječanj prošle godine, dok su povećani ulasci iz redovitog školovanja za 20,7 posto, te iz neaktivnosti za 43,6 posto.

Ukupni izlasci iz nezaposlenosti povećani su za 19,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je u prvom redu rezultat znatno većeg zapošljavanja, koje je za čak za 56,1 posto veće nego u siječnju 2010. Međugodišnji rast nezaposlenosti usporio se s 10,4 posto u studenom 2010. na 9,7 posto u prosincu 2010., te na 8 posto u siječnju 2011., a očekuje se daljnje usporavanje rasta nezaposlenosti, napominje HZZ.

U ukupnom broju nezaposlenih žene čine 53,6 posto, a muškarci 46,4 posto. Najveći broj nezaposlenih osoba je u dobi od 25 do 34 godine (25,4 posto), a najmanji u dobi iznad 55 godina (13,2 posto). S obzirom na obrazovnu strukturu, velika većina su osobe srednjoškolske naobrazbe - 62,6 posto. Osobe niže razine obrazovanja čine 28,1 posto, a više i visoke obrazovne razine 9,3 posto od ukupnoga broja nezaposlenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene