Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Đuro Popijač, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, sazvao je hitnu tiskovnu konferenciju povodom rasta broja nezaposlenih u Hrvatskoj.


Tiskovna konferencija održati će se u 9 sati, a poziv za nju novinarima je upućen tek kasno sinoć. Očigledno je kako će ministar Popijač pokušati objasniti drastični broj nezaposlenih te činjenicu kako su brojke prilično kasno objavljene.

Vezani članci Marina Primorac Vukoja, majka njegovateljica Sebi su dali brojne povlastice, a roditelje njegovatelje ponižavaju: "77 dignutih ruku u Saboru je pokazatelj bezosjećajnosti" Slika nije dostupna Trebamo radnike: Ovo je 5 trenutno najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj

Čak 334 tisuće nezaposlenih osoba zabilježeno je u RH u siječnju 2011. godine.

Nezaposlenost u Hrvatskoj dramatično je porasla - u siječnju se na Zavodu za zapošljavanje našlo 334 tisuće nezaposlenih. Riječ je o visokoj nezaposlenosti koja se ne bilježi u posljednjih osam godina. Slično je bilo tek 2005. Ovo je skok od gotovo 15 tisuća novoprijavljenih na burzi. 

Zanimljivo kako objava dolazi sredinom mjeseca ili nikad kasnije, a i na samim stranicama zavoda - teško je naći tu brojku. Potrebno je vremena i dosta matematike da bi se došlo do brojke od 334 tisuće nezaposlenih.

Luković: 'Nezaposlenost će rasti, zemlja stagnirati'

Umjesto uobičajenih podataka o broju evidentiranih osoba i postotnim promjenama ulazaka u nezaposlenost i izlazaka iz nezaposlenosti, kakve je objavljivao sve ove godine, HZZ je u svojem izvještaju o stanju na tržištu rada ovoga puta ponudio objašnjenja o načinu praćenja zaposlenosti i nezaposlenosti, usporedbama sa zemljama EU prema anketnoj nezaposlenosti, utjecaju sezonskih gospodarskih aktivnosti na nezaposlenost i odnosu gospodarskog rasta i kretanja nezaposlenosti.

Odstupanje od višegodišnje prakse

Zašto je ta državna ustanova odstupila od dosad uobičajenog načina praćenja i predstavljanja podataka o registriranoj nezaposlenosti nije se moglo doznati, budući da se na telefonske pozive u posljednja dva dana nitko od mjerodavnih nije javljao.

U podacima koje su objavili ističe se da je u siječnju 2011. smanjen broj ulazaka u nezaposlenost iz rada za 16,4 posto u odnosu na siječanj prošle godine, dok su povećani ulasci iz redovitog školovanja za 20,7 posto, te iz neaktivnosti za 43,6 posto.

Ukupni izlasci iz nezaposlenosti povećani su za 19,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je u prvom redu rezultat znatno većeg zapošljavanja, koje je za čak za 56,1 posto veće nego u siječnju 2010. Međugodišnji rast nezaposlenosti usporio se s 10,4 posto u studenom 2010. na 9,7 posto u prosincu 2010., te na 8 posto u siječnju 2011., a očekuje se daljnje usporavanje rasta nezaposlenosti, napominje HZZ.

U ukupnom broju nezaposlenih žene čine 53,6 posto, a muškarci 46,4 posto. Najveći broj nezaposlenih osoba je u dobi od 25 do 34 godine (25,4 posto), a najmanji u dobi iznad 55 godina (13,2 posto). S obzirom na obrazovnu strukturu, velika većina su osobe srednjoškolske naobrazbe - 62,6 posto. Osobe niže razine obrazovanja čine 28,1 posto, a više i visoke obrazovne razine 9,3 posto od ukupnoga broja nezaposlenih.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju