Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sam krenuo prema vrhu

Drama na Sljemenu: Izletnik ozlijedio kralježnicu, u napornoj i dugotrajnoj akciji spasio ga HGSS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su locirali unesrećenog te ga utoplili i imobilizirali, nastupio je mukotrpni transport pješke s nosilima pošto ni motorne sanjke, s dodatnim spašaveteljima, nisu uspjele probiti više metarske zapuhe.

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja spasili su jučer jednog izletnika koji se sam uputio na Sljeme iz Markuševca.

Pročitajte i ovo Sljeme - TV toranj Opasno po život Važno upozorenje građanima: ''Ako idete na Sljeme, jedno mjesto izbjegavajte'' Medvednica Prijatelji zvali pomoć Užas na Medvednici: Muškarac planinario, pozlilo mu pa preminuo

Planinarska staza kojom je krenuo je bila prekrivena sa 50 centimetara snijega, te je temperatura zraka bila malo ispod nule. Nakon polovice puta, na 700 metara nadmorske visine, ozlijedio je kralježnicu. Bespomoćno je ostao ležati u snijegu, no zahvaljujući mobitelu uspio je nazvati 112 i pozvati pomoć.

"Nakon poziva na dežurni telefon, spašavatelji Stanice Zagreb, krenuli su u hitnu i opsežnu akciju traganja i spašavanja. Nakon poziva, preostala su još samo dva sata dnevnog svjetla. Uvjeti su bili vrlo nepovoljni, sa dubokim snijegom koji je otežavao kretanje ljudima i nošenja opreme. Kako je padala noć, padala je i temperatura zraka", priopćio je HGSS.

Pod teretom snijega kuća im se počela urušavati: Delnički HGSS spasio osmeročlanu obitelj

Navode kako su dvoje spašavatelja koji su bili na HGSS dežurstvu na skijalištu Sljeme, odmah su krenuli skijama i najosnovnijom opremom u potragu. Paralelno, druga skupina spašavatelja krenula je terenskim vozilom šumskim putem iz smjera Markuševca. Zbog velike količine snijega i zapuha, vozilo su trebali napustiti i dalje krenuti pješke. Spašavatelji su se natovarili s nosilima,užadi i medicinskom opremom,te pješke započeli mukotrpan uspon kroz duboki snijeg.

Oko 17 sati prva skupina koja se spuštala s vrha uspjela je locirati unesrećenog u snijegu. Kroz šumu se ubrzo popela i druga skupina sa opremom. Nakon utopljavanja i imobilizacije, nastupio je mukotrpni transport pješke s nosilima pošto ni motorne sanjke, s dodatnim spašaveteljima, nisu uspjele probiti više metarske zapuhe.

Četiri sata su se probijali kroz šumu i snijeg da bi došli do asfaltirane ceste iznad Markuševca gdje je čekala Hitna pomoć. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene