Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša vijest za vozače

Novi zakon: Za snijeg na krovu automobila 700 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za snijeg na krovu automobila 700 kuna...Ne, to nije noćna mora, to je prijedlog novog Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.

Naime, novi prijedlog izmjena i dopuna zakona o sigurnosti cestovnog prometa u sebi sadrži niz pooštrenja kazni za prekršaje u prometu. Vlada ga je uputila u saborsku proceduru i njime žele dovesti hrvatske prometnice u red.

Pročitajte i ovo Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa Prljave tablice na automobilima; ilustracija - 1 Loš trik Zaprljate li ih, mogli bi vam iz novčanika izbiti priličnu svotu: Kazne se penju do 1990 eura!

Tako, ukoliko Sabor izglasa zakon, hrvatski građani neće moći ući u automobil bez punog novčanika, za svaki slučaj. Osim ako prije toga nisu očistili snijeg s krova, vjetrobrana i poklopca motora za što bi mogli biti kažnjeni sa 700 kuna.

>> Možemo li nekoga tko juri 200 km/h doživljavati kao prijatelja?

>> VIDEO: Kad vozači autocestu zamijene za pistu

Kraj vozačke solidarnosti

Novim odredbama kazne za pretjecanje su dignute na 3 tisuće kuna, i to za pretjecanja u tunelu, na mostu, pješačkom prijelazu, zaustavnom traku ili  za pretjecanje kolone. Tolika je i kazna za oduzimanje prednosti i ulazak 'u škare'. Što se tiče vozačke solidarnosti i upozoravanja na policijske ophodnje svjetlosnim signalima, Boris Orlović, načelnik Odjela za sigurnost prometa MUP-a, tvrdi da zabrana takvog blendanja nije intencija zakonodavca.

'Policajci se nalaze na javnim površinama, često se čak i u medijima najavljuju kontrolni punktovi, pa onda i vozači slobodno mogu upozoravati kolege na policijske ophodnje', kazao je za Novi list.  No, najviše će platiti oni koji budu vozili pod utjecajem lijekova s istaknutom zabranom konzumacije u vrijeme upravljanja vozilom te pod utjecaje droge.

Krivi smjer - od 5 do 15 tisuća

Na vrhu ljestvice je i vožnja u krivom smjeru autoceste. Te kazne iznose od 5 do 15 tisuća kuna, a ukoliko osoba nije u mogućnosti platiti ide u zatvor na 60 dana. Osim ovih promjena strože kazne čekaju i sve one koji budu uhvaćeni u pretjecanju s desne strane, kao i one koji ne budu poštovali razmak.

Također, novim zakonom bi se testirala ne samo prisutnost alkohola u krvi vozača već i prisutnost droge koja će odmah pokazati je li potrebna analiza krvi i urina. Ukoliko se osoba ne odazove na testiranje prijetit će joj najveća kazna od 15 tisuća kuna ili 60 dana zatvora.

Osim toga, MUP želi što prije na sve autoceste postaviti videokamere koje će bilježiti brzinu i registarske oznake te odmah slati kazne na kućnu adresu, zajedno sa sličicom prekršaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene