Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački gradonačelnik uputio je prijedlog predsjedniku gradskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, Ivanu Šikiću, za preimenovanje ulice Drvinje u ulicu Dragutina Golika.


U svome prijedlogu gradonačelnik Bandić podsjeća kako je jučer je u Zagrebu nakon duge borbe za život, preminuo Dragutin Golik, hrvatski branitelj koji je krajem 2005. teško ranjen u pokušaju da spriječi
pljačku banke.

Vezani članci Slika nije dostupna Odbijen Bandićev prijedlog o skupljim vrtićima Slika nije dostupna Čović o ZET-u: Uvjeren sam da će Skupština odbiti bandićev prijedlog

'Čin bezuvjetne građanske hrabrosti i nesebičnosti ponukao me da se pridružim inicijativi čitatelja Jutarnjeg lista, te da Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova predložim da na slijedećoj sjednici razmotrite i uputite u daljnju proceduru prijedlog da se Ulica Drvinje u Zagrebu preimenuje u Ulicu Dragutina Golika. Uvjeren sam da će taj čin pozdraviti građani grada Zagreba', navodi gradonačelnik Bandić.

Hrvatski branitelj Dragutin Golik (1953.), koji je bio teško ranjen pri pokušaju sprječavanja pljačke poslovnice Zagrebačke banke u zagrebačkoj četvrti Drvinju 7. listopada 2005., umro je jučer u Domu za stare i nemoćne osobe u Zagrebu.

Golik je nenaoružan pokušao spriječiti bijeg dvojice naoružanih i maskiranih pljačkaša, od kojih ga je jedan iz pištolja ranio u nogu. 

Od posljedica ranjavanja nije se nikada oporavio. Za tu su pljačku okrivljeni Ognjen Grubić, Boris Žalac i Igor Mustač kao počinitelji, te Nenad Filipović i Grgo Crnković kao organizatori.

Sućut Golikovoj obitelji uputila je potpredsjednica Vlade i
ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti
Jadranka Kosor.

Posljednji ispraćaj Dragutina Golika, uz visoke vojne počasti bit će u utorak, 30. siječnja, u 15 sati, na zagrebačkom groblju Miroševcu.

Dragutin Golik je rođen u Zagrebu, dragovoljac je Domovinskog rata i 30-postotni hrvatski ratni vojni invalid. U lipnju 1991. uključio se u obranu Hrvatske, a sudjelovao je i u vojno-redarstvenoj akciji 'Bljesak'.