Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dragutin Tadijanović slavi 101. rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Ivo Sanader i ministar kulture Božo Biškupić posjetili su danas u Domu za stare i nemoćne osobe "Park" na Peščenici hrvatskog pjesnika Dragutina Tadijanovića te mu čestitali 101. rođendan.


U srdačnu razgovoru slavljenik Dragutin Tadijanović i premijer Sanader prisjetili su se dugogodišnjeg prijateljstva. Tadijanović se pohvalio kako je za svoj rođendan uspio pripremiti knjigu "Sabranih pisama", koju mu je za današnji dan objavila "Školska knjiga".

"To je jedinstvena knjiga u kojoj su moja pisma prijateljima, posebno hrvatskim književnicima, napisana od 1922. do 2005.", rekao je.

Premijer se oduševio Tadijanovićevim držanjem i njegovom pribranošću unatoč visokim godinama i bolesti.

Tadijanović mu se pohvalio kako je na svoj 101. rođendan, nakon pet mjeseci, sam stavio kravatu kako bi dočekao prijatelje. Sanader je darovao slavljeniku naliv-pero s ugraviranim Tadijanovićevim potpisom, što je pjesnika posebice razveselilo.

Na kraju srdačnog susreta premijer je Tadijanoviću poželio dobro zdravlje te rekao da će se prijaviti u odbor za proslavu njegova 105. rođendana.

U izjavi za novinare Sanader je istaknuo da ga je oduševio današnji susret s velikim hrvatskim pjesnikom, književnikom i živućom legendom.

"Mi koji poznajemo Tadijanovića, kao i oni koji ga čitaju, a ne
poznaju, možemo biti ponosni na činjenicu da jedan veliki hrvatski pjesnik i danas, u 101. godini, skrbi o svojoj književnoj ostavštini", izjavio je premijer, dodajući da će Vlada pomoći u obnovi Tadijanovićeve rodne kuće.

Na nama je, rekao je, da vodimo računa o svemu onom što je naša kulturna baština jer nam je kultura, a poglavito književnost, bila od velike važnosti kad smo prolazili kroz najteža povijesna razdoblja, i upravo smo kroz književnost očuvali vlastiti identitet.

"Možemo biti ponosni na Tadijanovića koji je vrlo savjestan u
očuvanju svoga, ali i djela značajnih hrvatskih pisaca, od kojih je veliki broj poznavao i prijateljevao s njima. Njegova ostavština bit će vrlo zanimljiv projekt budućim istraživačima hrvatske književnosti kad znamo da je Tadijanović uredio čitav niz kritičkih izdanja o hrvatskim književnicima", izjavio je premijer.

Tadijanovića je danas posjetio i rođendan čestitao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te u ime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak.

Dragutinu Tadijanoviću, počasnom građaninu Zagreba, gradonačelnik je uručio Zlatnu medalju s likom Majke Božje Kamenitih vrata, na čemu mu je pjesnik od srca zahvalio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene