Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od željezne lady do HDZ-a

Evo što je dr. Robin Harris rekao o gospodarstvu u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svoj gospodarski program, kako se očekuje, sutra bi trebao predstaviti HDZ. Na forumu koji organiziraju sudjelovat će i mnogi međunarodni stručnjaci. Među njima i dr. Robin Harris, nekadašnji savjetnik Margaret Thatcher te dobar poznavatelj i veliki prijatelj Hrvatske. Bit problema u dugom gospodarskom zastoju Hrvatske, Harris vidi prije svega u preskupoj vladi i njezinu preveliku utjecaju na sva kretanja.

Hrvatsku svijet isključivo percipira kao zgodno mjesto za odmor i novopridošlu zemlju članicu unije koja nije poželjna za ulaganje. Svi parametri - od nezaposlenosti, tvrdi Robin Harris do pada BDP-a za potencijalne ulagače su šokantni.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

'Dio razloga za takvo stanje je vanjski, prije svega kriza u Eurozoni, ali većina razloga za gospodarski pad Hrvatske su unutarnji. Vlada troši previše, oporezuje previše, regulira previše i time umjesto da olakša - opterećuje privatni sektor. Nastavi li se tako, Hrvatska dugoročno ide u krivom smjeru', kazao je Harris.

U HDZ-u nezadovoljni načinom na koji se provode izmjene Ustava i zakona

Temelj ispravnog smjera gospodarskog oporavka vidi u smanjenju uloge države, smanjenju poreza za građane i privatne tvrtke. Samo to, tvrdi, građanima može vratiti nadu. Zadaća vlade je stvoriti čvrst okvir vladavine prava unutar kojeg će inicijativa biti prepuštena sposobnim pojedincima, a ne kontroli države. S tim se, tvrdi, nužno odvija i promjena mentaliteta.

'Ujedinjeno Kraljevstvo napravilo je takav zaokret osamdesetih. Vlada premijerke Thatcher imala je snage provesti te bolne promjene, ali slobodno tržište rada i kapitala uokvireno jasnim pravilima, poslije je donijelo blagostanje i postalo jamac sigurnih radnih mjesta. Slične reforme, prilagođene vlastitim mjerilima provela je i kanadska vlada te administracija predsjednika Reagana. I gdje god pogledate, tamo gdje je uspostavljen sustav slobodnog tržišta i poduzetništva, tamo su prosperitet i blagostanje. Tamo gdje je socijalizam ili gdje se daju socijalistički odgovori na ekonomska pitanja, tamo je uvijek siromaštvo i nezadovoljstvo. I to je opće pravilo', kazao je Harris.

Hrvatska, primjećuje Haris, ima izražen stav socijalističke ekonomije, u politici vlade, ali i u pristupu političkih opcija koje sebe nazivaju konzervativnima. Za promjenu ekonomije u slobodnu i modernu, tvrdi, ima mnogo bolje preduvjete nego što ih je imala Britanija 80-ih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene