Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dr. Bosanac: Vratar Kuzmić je Šljivančaninu prokazivao ljude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenjem ratne i sadašnje ravnateljice vukovarske Opće bolnice dr. Vesne Bosanac na Županijskom sudu u Vukovaru nastavljen je sudski postupak za ratni zločin protiv optuženog Bogdana Kuzmića (1961.) iz Vukovara, kojemu se sudi u odsutnosti.

Sudski postupak protiv Bogdana Kuzmića, koji je u vukovarskoj bolnici radio na mjestu vratara, počeo je u početku travnja. Kuzmić je optužen da je noću 18. na 19. studenoga 1991. kao pripadnik pričuvnog sastava bivše JNA nakon okupacije Vukovara u Općoj bolnici u Vukovaru među civilima izdvojio Martina Došena, Marka Mandića, Branka Lukendu, Stanka Duvnjaka i Tomislava Hegaduša i odveo ih u nepoznato, nakon čega im se gubi svaki trag.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

Govoreći o prilikama u Općoj bolnici u tijeku srpske agresije i okupacije Vukovara 1991., dr. Vesna Bosanac podsjetila je kako je, kad su pripadnici bviše JNA i srpskih paravojnih postrojba ušli u Vukovar, iz bolnice "odvezeno šest autobusa s ljudima koji su ubijeni na Ovčari.

Prozvano je i odvedeno i 25 najtežih ranjenika, a ni danas se ne zna što je s nekima od njih, kazala je dr. Bosanac. Dodala je kako je na osnovi saznanja kojima raspolaže uvjerena da je Kuzmić prokazivao ljude u bolnici te je "puno odgovorniji od onoga za što je optužen".

"Mogao je ići kamo hoće i raditi što hoće. Major Šljivančanin i on bile su jedine dvije osobe koje su se ponašale bahato i koje su se pravile da su glavni", kazala je dr. Bosanac. Članovima Sudskog vijeća predala je snimku francuske televizije na kojoj se, po njezinim riječima, nalazi Bogdan Kuzmić i iz koje se može zaključiti da je zarobio ili da odvodi još neke Vukovarce za kojima se danas traga.

Ratni kirurg u vukovarskoj bolnici dr. Mladen Ivanković naveo je kako u bolničkom krugu nije vidio niti jedno ubojstvo ili zlostavljanje. Optuženog Kuzmića viđao je u bolnici, a sjeća se, kako je kazao, da je Kuzmić, kad je proglašena tzv. srpska krajinska vlast, obnašao neku od dužnosti u toj vlasti.

Također se prisjetio kako mu je, kad je evakuiran i posljednji ranjenik iz bolnice, pokojni dr. Stanojević rekao da je Kuzmić odveo Marka Mandića i Marka Vlahu.

"Ostao sam u bolnici, ali kad je došla vojska i vojna uprava, a zahvaljujući 'mojim Srbima' koji su i sada u ovoj državi na vrlo visokim položajima, mi svi koji smo bili u ratnoj bolnici smijenjeni smo i izgubili smo posao. Mi Srbi koji smo radili u bolnici dok nije ušla vojska, smatrani smo izdajicama, naveo je svjedok.

Suđenje se nastavlja 22. srpnja svjedočenjem Anke Furundžije i Zdenke Žulj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene