Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski kampovi nekad su bili simbol ljetovanja za manje imućne goste, a danas su odredišta bogatih Europljana.


Na odmoru uživaju u zvukovima i mirisima prirode, ali istodobno se ne žele odreći blagodati luksuznog života. Za takve, sve je popularniji takozvani 'glemping' - spoj glamura i kampinga. U nizu vila na kotačima, i Nicole Richter uživa u odmoru. Željeni luksuz skupo je platila. '125 tisuća eura. Ako kupujete novi kamper', rekla je Nicole.

Vezani članci Slika nije dostupna Horor priče iz sjevernokorejskih logora: 'Majke tjeraju da utope svoju novorođenčad' Slika nije dostupna 'Kao da nije, đavo ga odnio, moga leć i na pod, a ne da postelju mijenjam'

>> 'Kvaliteta najboljih kampova slična onoj u hotelima'

Za to je mogla kupiti najmoderniju vikendicu. Umjesto nje, bogata oprema putuje od kampa do kampa. 'Nisam željela apartman. U kamperu se osjećam slobodnije', rekla je Nicole. Ovakvih je gostiju sve više. Uživaju u zvukovima prirode.

'Glamping turizam zadnjih godina već se pojavljuje u hrvatskim kampovima. Najskuplji autodomovi koštaju do pola milijuna eura', rekao je Marinko Marinović, voditelj kampa. Tu je i informatička oprema. Gost kampa Jens Peter Raun ni u kampu ne može bez prijenosnog računala. 'Imam privatni posao u Danskoj. Moram biti u tijeku, primati i slati elektroničku poštu', rekao je Jens.

'To su praktički namješteni uredi, poslovni ljudi koji sebi ne mogu dopustiti da su isključeni iz zbivanja u svojim tvrtkama', dodaje Marinko. Ni kampovi nisu kao što su nekad bili. Tradicionalnih šatora sve je manje. 'Ovo se djeci sviđa. Tražili smo kuću za odmor, ali oni su rekli: Ne, želimo spavati u našem šatoru', ispričala je Karina Christensen.

Za razliku od njih, bivši pustolovi na bolji standard su se brzo naviknuli. 'Kampiranje je luksuznije nego kad sam bila dijete. Tada nismo imali ni toplu vodu', rekla je Rikke Hansen. 'Ovo je opuštajuće. Možemo se bolje odmoriti i kuhati kad god želimo', rekao je Henrik. A za one kojima je putujuća vila samo san, dovoljna je i - domišljatost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju