Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVJERENO VEČERAS U 22:40

Upoznajte Watsona – on prisluškuje sve naše razgovore! Prisluškuju li i vas?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O bojazni od prisluškivanja i špijuniranja mnogi govore već godinama, a mi smo provjerili tko sve ima pravo koristiti se opremom za prisluškivanje i može li se ona zloupotrijebiti.

Što ste rekli u telefonskom razgovoru, što ste napisali u SMS poruci ili e-mailom, čak i što je pisalo na papiru kojeg ste faksirali – sve se može doznati! Ekipa Provjerenog istražila je tko sve ima pravo prisluškivati vas?

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaznena prijava Na aerodromu u Zadru uhvaćeno dvoje mladih Rusa: Policija odmah posumnjala da nešto nije u redu Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

Utičnica, radijator, linija ili bilo koji uređaj koji ima stalan izvor napajanja, može biti iskorišten za prisluškivanje. U Hrvatskoj kontrolu nad svim razgovorima ima Watson, program koje razumije ljudske riječi, a navodno raspoznaje humor, ironiju i dvosmisleno značenje. Upisivanjem samo jedne ključne riječi može stvoriti mozaik telefonskih poziva koji pokazuje tko je s kim povezan!

USKOK i tajne službe imaju tehniku, ali i ovlast da nas prisluškuju. Za takav potez im treba odobrenje suca istrage ili Vrhovnog suda, ali ne postoji niti jedan način kontrole – prisluškuje li se doista samo uz odobrenje? Naime, ne postoji niti jedna institucija civilnog nadzora nad centrom za nadzor telekomunikacija. Pravdalo se to kao pogreška u zakonu, ali eto već godinama ta pogreška nije ispravljena. Osobe koje rade u centru raspolažu svim povjerljivim informacijama. Zato prije nego ih zaposle, one prolaze kroz strogu kontrolu: provjeravaju se njihove obitelji, prijatelji, susjedi, rodbina, navike, seksualna orijentacija. Navodno ih čak testiraju i na detektoru laži. Provjerava se sve kako bi se utvrdilo je li osoba dorasla uopće imati pristup povjerljivim informacijama.

Internetom i među građanima kruže brojne teorije koje otkrivaju kako možete znati prisluškuju li vas. Ekipa Provjerenog isprobala je te teorije, ali i doznala zanimljive podatke od sigurnosnih stručnjaka.

Sve ovo i više doznajete večeras u 22:40 u emisiji Provjereno.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene