Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražili smo Murpheyjeve zakone i doznali – jesmo li doista pehisti ili samo u to volimo vjerovati?


Sve je započeo Edward Murphy kada je, ljut na tehničara koji je sudjelovao u njegovom vojnom istraživanju, rekao – ako postoji nešto što taj čovjek može zeznuti, on će to i napraviti! I tako su rođeni Murphyjevi zakoni čija je osnova – ako nešto može poći po krivu, onda će i poći po krivu!

Vezani članci Majka dječaka s autizmom - 4 Muka majke koju je autistični sin grizao i udarao trajala je mjesecima, nakon priče u Provjerenom našlo se rješenje. No čudima tu nije kraj... Provjereno potaknulo institucije na rad - 4 ''Uspjeli smo. Svi skupa'': Nakon priče u Provjerenom ipak se našlo rješenje za dječaka s nizom teških dijagnoza koji je grizao i udarao svoju majku

Kao situacija u kojoj se spremate pojesti krišku kruha namazanu finim pekmezom. Ako kriška krene padati, na podu će se uvijek zaustaviti namazanom stranom prema dolje. 'Peh!', pomislili bi jedni. Drugi bi rekli da znaju rješenje: 'Ma, to je zato što je strana s pekmezom teža'.

Ali ni jedno, niti drugo nije istina! Hoće li nam pod i tepih nastradati od mrlja ovisi o visini s koje pada kriška, a cijelo objašnjenje magazinu Provjereno dao je fizičar Hrvoje Mesić. Pojasnio je i formulu koja opisuje pad namazane kriške kruha.

Nekoliko Murphyjevih zakona iskusila je na vlastitoj koži reporterka Provjerenog Ana Blažević, a rezultate i njihova znanstvena objašnjenja doznajte u prilogu iz magazina Provjereno.