Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro u Hrvatskoj

Doznajte kako funkcionira tableta za pobačaj kod kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se u Hrvatskoj pilula za pobačaj registrira, moći će je propisati samo ginekolozi koji rade u bolnicama. I to oni koji nisu pod prizivom savjesti.

U Hrvatsku bi uskoro trebala stići pilula uz koju će pobačaj biti moguće obaviti kod kuće. Riječ je o tableti koja se u nekim europskim zemljama koristi više od 20 godina. Naime, tada je registrirana u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija neradan dan Provjerite gdje će na dan izbora biti dežurni liječnici, pedijatri i zubari u Zagrebu Gošća Dnevnika Nove TV Ivana Zanze (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ivana Zanze U Dnevniku Nove TV Izniman odaziv akciji udruge Roda: "Žene se uvjerava da su same krive za ovu situaciju. Ili da je krivo njihovo nesavršeno tijelo"

Jednako kao i pobačaj, žene će pilulu za pobačaj morati same platiti. Trebala bi biti jeftinija od kirurškog prekida trudnoće, a točna se cijena, još ne zna.

Pilula se primjenjuje u većem dijelu Europe. Naši liječnici smatraju da nema razloga da ne bude registrirana i u Hrvatskoj. 'Ne znam zašto tek sada, doista ne znam. Bilo je krajnje vrijeme da se to uvede, jer žena ima pravo birati koju vrstu pobačaja želi', rekla je dr. Jasenka Grujić-Koračin, specijalistica ginekologije i porodništva.

U Hrvatsku stiže tableta za pobačaj!

Tableta je, kažu stručnjaci, za zdravlje žene bolja od klasičnog pobačaja. Primjena je jednostavna i s puno manje komplikacija. 'Pilulu dobije prvi dan nakon što se ustanovi trudnoća. Nakon toga ide doma i nakon 48 sati dobije drugu, bilo vaginalno ili peroralno, taj mizoprostol koji onda dovodi do kontrakcija maternice', dodaje liječnica.

Ministarstvo zdravlja tek treba odobriti primjenu lijeka. U tom slučaju, tableta bi u Hrvatsku trebala stići najkasnije do ožujka sljedeće godine. A ako se registrira, moći će je propisati samo ginekolozi koji rade u bolnicama. I to oni koji nisu pod prizivom savjesti. Ova se metoda primjenjuje za prekide rane trudnoće, najčešće do 7. ili 8. tjedna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene