Zahvaljujući ovome mnogi će imati puno veće šanse za izlječenjem.


Oboljeli od različitih oblika karcinoma i hepatitisa C itekako su se razveselili kada su saznali da su pojedini vrlo skupi, ali učinkoviti lijekovi na osnovnoj listi lijekova. Što znači - da su potpuno besplatni. Zahvaljujući takvim lijekovima, mnogi će imati puno veće šanse za izlječenjem. Posebice oboljeli od hepatitisa C.

Vezani članci Podrška Iz Udruge oboljelih od cistične fibroze pisali premijeru Plenkoviću: ''Hrvatska je zemlja u kojoj je lijepo živjeti kada nemaš dijete čiji život ovisi o nečijoj odluci" Slika nije dostupna Kujundžić: Petero djece na terapiji Spinrazom veliki je iskorak za malu Hrvatsku

Na osnovnoj listi lijekova sve je više posebno skupih lijekova, što je itekako velik pomak za oboljele od karcinoma i hepatitisa c. Dok je prije šansa za izlječenje hepatitisa c bila ispod 50 %...

'Danas, sa ovim novim terapijama, šanse su preko 90%', kaže Tatjana Reić iz Saveza oboljelih od hepatitisa. Među tim sretnicima je i poznata američka starleta, Pamela Anderson, koja se sa hepatitisom C borila 16 godina.

'I najobičniji čovjek koji će se liječiti s novim terapijama, on će potpuno eliminirati virus, što znači da je potpuno izliječen', objašnjava Reić.

'Već sada imamo preko 60 pacijenata koji su na potpunoj novoj terapiji, koji će vrlo vjerojatno u potpunosti biti izliječeni', kaže Tatjana Prenđa, ravnateljica HZZO-a.

HZZO raspolaže s 800 milijuna kuna za posebno skupe lijekove, pa su ove godine na osnovnu listu lijekova stavili 24 nova lijeka. 'Gdje su onda zapravo i mnogi pametni lijekovi ušli', kaže Prenđa.

Koji su namijenjeni oboljelima od raka... 'Dojke, raka debelog crijeva, prostate, vrata i glave, raka pluća i raka jajnika', nabraja Ljubica Vazdar, spec. Internist onkologije.

Dok kemoterapija djeluje i na zdrave i bolesne stanice, pametni lijek...

'Napada samo tumorske stanice. Naravno, ima drugačiji profil nuspojava u odnosu na kemoterapiju. To su lijekovi koji su efikasniji', kaže Vazdar.

To potvrđuju i oboljeli od teškog oblika karcinoma koštane srži- multiplog mijeloma.

'To su terapije kod kojih lijek razlikuje bolesne od zdravih stanica. Ili može blokirati taj molekularni put, kojim se zdrava stanica pretvori u bolesnu. I liječenjem takvim lijekovima koji djeluje samo na bolesne stanice, znači dulji život i kvalitetniji život', kaže Mira Armour iz Udruge Mijelom CRO.

Iz HZZO-a se nadaju kako će iduće godine probati osigurati još više posebno skupih lijekova, kako bi pacijentima omogućili što veće šanse za izlječenjem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook