Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski su inovatori na 43. međunarodnom sajmu inovacija PALEXPO, od 15. do 19. travnja u Ženevi, osvojili osam medalja, pet zlatnih i tri brončane, priopćeno je u nedjelju iz Udruge inovatora Hrvatske (UHI).


Na jednom od najprestižnijih godišnjih skupova inovatora PALEXPO-u u Ženevi ove je godine predstavljeno oko 1000 inovacija iz 45 zemalja svijeta, a Hrvatsku je predstavljalo devet inovatora i inovativnih tvrtki.

Vezani članci Slika nije dostupna [SALONI] Međunarodni salon automobila - Ženeva 2015. Slika nije dostupna HBOR planira osnovati fond za inovatore?

Izložbu je posjetilo 27 tisuća posjetitelja.

Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud, kojeg čini više od 75 stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske, Zoran Barišić, inače član Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora IFIA.

Hrvatski su inovatori osvojili osam medalja - pet zlata i tri bronce.

Zlatne medalje za inovacije osvojili su tvrtka Bernarda iz Nedelišća za „Cool Vision“ madrac, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca za MBO-T tehnologiju održivog razvoja i tvrtka Altpro iz Odre za sustav za osiguranje željezničko cestovnih prijelaza s daljinskom kontrolom RLC23.

Zlatnim medaljama nagrađeni su i najmlađi hrvatski predstavnici u Ženevi, srednjoškolci Ivan Kožar i Tin Biršić iz Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić Grad.

Ivan Kožar je predstavio svoj novi pristup 3D grafičkom prikazu u punom spektru boja odnosno 3D hologramski displej, a Tin Biršić Cloud Security System, sigurnosnu kameru za vlasnike poljoprivrednih objekata koja nakon što opazi pokret, uslika i šalje fotografiju na cloud, a korisniku na odabranu e-mail adresu stiže obavijest o aktivnosti na čuvanom području.

VIDEO Mladi hrvatski inovatori osmislili - GENIJATOR!

Brončane medalje pripale su Vinku Rogini iz Lučkog za Balzam Mirela, tvrtki TTK iz Karlovca za metodu za smanjivanje aksijalne sile na centrifugalnim višestupanjskim pumpama i Klaudiu Šturmanu iz Pule za uređaj za višerednu proizvodnju, oblikovanje, transport i rezanje ćevapčića, keksa i pljeskavica s automatiziranim upravljanjem.

Ivan Milun iz Sinja u Ženevi je pak predstavio svoj inovativni postupak dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova kuća, za kojeg mu je ondje uručena posebna plaketa rumunjskog Ministarstva znanosti i obrazovanja, navode iz HUI-a.

Hrvatske inovatore na sajmu je posjetio i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina, predstavivši im gospodarske prilike u toj zemlji i moguće poslovne iskorake.

Hrvatski inovatori ove su se godine 21. godinu zaredom predstavili na ovom sajmu inovaciju u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture te uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

I ove je godine ondje 16. travnja već tradicionalno održan Dan hrvatskih inovatora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook